Η περίοδος αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ολοκληρώνεται και εκατομμύρια πολίτες θα έρθουν πλέον αντιμέτωποι τόσο με τις οφειλές της φετινής χρονιάς όσο και με τις πληρωμές που συσσωρεύτηκαν είτε λόγω της πανδημίας είτε λόγω της αδυναμίας έκδοσης εκκαθαριστικών στον κατάλληλο χρόνο. Ειδικά τον Σεπτέμβριο, θα υπάρξουν πολίτες που θα χρειαστεί να πληρώσουν έως και 6 διαφορετικές δόσεις υποχρεώσεων: τρεις δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και δύο δόσεις ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών. Ακόμη πιο βαρύς θα είναι ο λογαριασμός του Ιανουαρίου. Διότι ενώ θα εξακολουθήσουν να «τρέχουν» οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών, θα αρχίσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και της ρύθμισης για τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία λόγω των αναστολών.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχώρησαν σε αναστολές πληρωμών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ έδωσαν (ακόμη και μέχρι πριν από μερικές ημέρες) παρατάσεις προκειμένου να επέλθει η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό όμως έχει τώρα ως αποτέλεσμα να συσσωρευθούν πολλές υποχρεώσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών. Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος:

1. Για τον φόρο εισοδήματος δόθηκαν 8 μηνιαίες δόσεις αλλά, λόγω της παράτασης στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, στην πραγματικότητα θα πρέπει να πληρωθούν τρεις δόσεις μαζεμένες μέσα στον Σεπτέμβριο: δύο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και άλλη μία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

2. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Διότι αν υπάρξει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν θα καταστεί εφικτό να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά έως το τέλος Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί είτε να πληρώσουμε σε πέντε δόσεις είτε να καταβάλουμε δύο δόσεις μαζεμένες έως το τέλος Οκτωβρίου.

3. Η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων για το έτος 2019 είχε ολοκληρωθεί από πέρυσι τον χειμώνα. Ωστόσο, δόθηκε παράταση στην προθεσμία πληρωμής και οι 5 μηνιαίες δόσεις ξεκίνησαν να καταβάλλονται από τον Ιούνιο. Ετσι, θα υπάρχουν διπλές δόσεις για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν παράλληλη απασχόληση (περίπου 200.000 στον αριθμό), οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν 800 ευρώ κατά μέσον όρο σε έξι μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Αυγούστου έως και το τέλος Ιανουαρίου του 2022. 4. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο η διπλή υποχρέωση για την αποπληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν μέσα στην πανδημία (ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ) αλλά και του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής (που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ). Οι δόσεις θα είναι πολλές (72 και 60, αντίστοιχα, ανάλογα βέβαια με το ύψος της οφειλής, καθώς υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης 30 έως 50 ευρώ), αλλά θα χρειαστεί να πληρωθούν ταυτόχρονα και με τα τρέχοντα και με τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος. Μάλιστα, η συσσώρευση πολλών υποχρεώσεων δεν θα τελειώσει ούτε από τον Μάρτιο του 2022, μήνα κατά τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.