H συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξαιτίας των ανατιμήσεων εκτόξευσε στα ύψη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 800 εκατ. αφορούν υποχρεώσεις ενός μόνον οφειλέτη.

Ωστόσο, και το υπόλοιπο ποσό των 900 εκατ. ευρώ είναι πολύ μεγάλο και παραπέμπει σε εποχές μνημονίων και ύφεσης, όταν τα χρέη προς την εφορία αυξάνονταν με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα.

Τα τελευταία 3,5-4 χρόνια, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο. Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αλλά και της τιμής βασικών αγαθών, υποχρεώνει τα νοικοκυριά να αφήνουν απλήρωτους φόρους. Είναι ενδεικτικό πως το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οπότε έπρεπε να καταβληθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου, υποχώρησε στο 65,17%.

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που έχει προκαλέσει δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, καθώς τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Oπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα χρέη στην εφορία έκαναν άλμα 1,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θυμίζει τις εποχές των μνημονίων όταν τα χρέη στην εφορία αυξάνονταν με ρυθμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ ανά μήνα και συνολικά έφθαναν τα 12 δισ. ευρώ ετησίως.

Προκόπης Χατζηνικολάου Καθημερινή