Προβληματισμό προκαλεί στους ξένους επενδυτές το “σίριαλ” με τις επιθέσεις του fund QCM στη Folli Follie, λόγω του οποίου το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται για άλλη μία φορά στο μάτι ενός κυκλώνα αναξιοπιστίας που απειλεί να πλήξει τις εισηγμένες εταιρείες, σε μία περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στο ταμπλό.

Η απότομη “βουτιά” του γενικού δείκτη τις προηγούμενες ημέρες, και η θεαματική του ανάκαμψη χθες παρά τις αρχικές απώλειες, έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά σε πιέσεις από το εξωτερικό, γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο τις ελληνικές μετοχές, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα – ποιος θα ρισκάρει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, όταν βλέπει μία τέτοια μεταβλητότητα; Και αν οι επενδυτές απομακρυνθούν από τα ελληνικά ομόλογα, είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στη μεταμνημονιακή εποχή, όταν δεν θα υπάρχει το “ζεστό” χρήμα από τα δάνεια του ESM και η χώρα θα πρέπει να δανείζεται από τις καχύποπτες αγορές.

Στον πυρήνα του προβλήματος που απασχολεί τους ξένους επενδυτές είναι η διαρκής αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα. Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι ακόμα τέτοια που να διασφαλίζει τους μελλοντικούς ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να παρουσιάσει η Ελλάδα. Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της κυβέρνησης δεν εγγυάται σε κανέναν ότι μετά τον Αύγουστο θα συνεχίσει να υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή δεν θα “ξηλώσει” όσες έχει ήδη υλοποιήσει. Ο πρωθυπουργός μιλά για καθαρή έξοδο, όταν όλοι μιλούν για αυστηρή εποπτεία, όρους και πιστοληπτική γραμμή. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν εμπνέει στους επενδυτές εμπιστοσύνη.

Η υπόθεση της QCM και της Folli Follie, ανεξαρτήτως του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αναδεικνύει τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Την έλλειψη εμπιστοσύνης, την έλλειψη αξιοπιστίας, την απουσία μίας κυβέρνησης που να μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά θέματα αποτελεσματικά και πειστικά. Αλλά και την απουσία ελέγχων στη χρηματαγορά, και το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας σε κερδοσκοπικές πιέσεις. Και είναι πολύ λογικό να αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί αν μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια κάποιος αποφασίσει να κερδοσκοπήσει σε βάρος της χώρας μας, τι θα συμβεί δηλαδή αν κάποιο fund βάλει στο στόχαστρό του όχι μία εταιρεία, αλλά την ίδια την Ελλάδα, ένα σενάριο που δεν θα ήταν ούτε απίθανο, ούτε καν πρωτοφανές…

Ιάσων Στατήρης (mononews.gr)