Εκρηξη φοροδιαφυγής και συρρίκνωση των εισοδημάτων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες αλλά και τα ακίνητα, είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που οδήγησε στην υπερφορολόγηση των πολιτών.

Είναι ενδεικτικό ότι από 76 δισ. ευρώ που δήλωναν το 2014 οι φορολογούμενοι, το περυσινό έτος 8,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα δήλωσαν εισοδήματα 73,6 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2010, τα εισοδήματα των φορολογουμένων συρρικνώθηκαν κατά 26,7 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά από αυτά χάθηκαν από τη μεσαία τάξη.

Τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2017 (που δηλώθηκαν στην εφορία το 2018) είναι σε γνώση τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και των πιστωτών της χώρας και, όπως φαίνεται, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η πορεία των δημοσίων εσόδων είναι το κλειδί για τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση «εξαφάνισε» σε ένα χρόνο 450 εκατομμύρια ευρώ. Τη στιγμή δηλαδή που το ονομαστικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξανόταν κατά 2% οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν μειωμένα εισοδήματα κατά 11,5%. Συγκεκριμένα, τα εισοδήματα του 2017 ήταν στα επίπεδα των 3,44 δισ. ευρώ, ενώ του 2016 στα 3,89 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, εάν ανατρέξουμε στα εισοδήματα του 2015 διαπιστώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν συνολικά στη διετία λιγότερα εισοδήματα ύψους 1,25 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 26,5%.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γνωρίζοντας πως οι εισφορές τους θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα, φρόντισαν να χαμηλώσουν τη βάση υπολογισμού, δηλαδή απέκρυψαν εισοδήματα. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των επιβαρύνσεων από τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων.

Προκόπης Χατζηνικολάου Καθημερινή