Των HOLGER SCHMIEDING, FLORIAN HENSE*

Ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας εμφανίζει άνοδο στην Ευρώπη και πάλι, ενώ η αύξησή τους εξακολουθεί να παρατηρείται και στις ΗΠΑ. Αν και στη Γηραιά Ηπειρο υπήρξε δραστική μείωσή τους τον Νοέμβριο, αυτή η τάση αντιστράφηκε και δυστυχώς παρατηρείται νέα άνοδος από τα ήδη υψηλά επίπεδά τους. Σε σύγκριση με το αρνητικό ρεκόρ τον Απρίλιο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 2,5 φορές υψηλότερα από τότε. Στη Γερμανία τα κρούσματα ναι μεν είναι περισσότερα, αλλά όχι σε αξιοσημείωτο βαθμό, ενώ μέτριες είναι οι αυξήσεις σε Ισπανία και Γαλλία.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διεξάγουν πιο εντατικά τα τεστ μέσα στον Δεκέμβριο. Κι αυτό εξηγεί εν πολλοίς την πρόσφατη διόγκωση του αριθμού των καθημερινών κρουσμάτων σε κάποια κράτη, όπου ο αριθμός των θετικών τεστ παραμένει μάλλον σταθερός. Στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στη Βρετανία, εντούτοις, οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων φανερώνουν μια πραγματική και σοβαρή επιδείνωση, δεδομένου ότι το ποσοστό των θετικών τεστ διογκώνεται.

Τα ποσοστά νοσηλείας παραμένουν υψηλά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ βαίνουν αυξανόμενα, ενώ αναλόγως κινείται και ο αριθμός των θανάτων.

Στη Γηραιά Ηπειρο για ένα διάστημα είχε ελαφρώς μειωθεί, ως καθυστερημένη αντίδραση στη μείωση κρουσμάτων του Νοεμβρίου. Παρά ταύτα, δεν ελαττώνεται ο αριθμός των θανάτων πλέον σε χώρες που είχαν τη δραστικότερη μείωση τις προηγούμενες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων  η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς κινούνται ανοδικά οι αριθμοί στην Ευρώπη και τα συστήματα περίθαλψης εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις, πολλά κράτη εισήγαγαν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και το Λονδίνο. Αφού παρέλθει ο δύσκολος και δριμύς χειμώνας, προσβλέπουμε σε μια φωτεινή άνοιξη. Ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί χάρη στο πλεονέκτημα του πιο ζεστού καιρού και στη συνεχιζόμενη ή επικείμενη διαδικασία εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ως αποτέλεσμα τούτων, θα βρεθούν σε θέση τέτοια οι χώρες, ώστε να δύνανται να χαλαρώσουν και πάλι τα μέτρα εγκλεισμού την άνοιξη. Οσο περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο θα τίθεται περισσότερο υπό έλεγχο η πανδημία και θα αποτρέπεται το ενδεχόμενο νέου κύματος το φθινόπωρο του 2021. Η τωρινή αναδίπλωση στην οικονομία θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάκτηση του χαμένου εδάφους από την άνοιξη και μετά. Τέλος, η ηπιότερη εμπορική πολιτική από τον Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ιατρική και φαρμακευτική πρόοδο στα εμβόλια, τα γενναιόδωρα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, το τέλος της αβεβαιότητας της εξόδου της Βρετανίας και τις προσδοκίες αναβάθμισης του παγκοσμίου εμπορίου, ίσως αναδείξουν το 2021 σε μια ασυνήθιστα καλή χρονιά για την Ευρώπη.

* Οι κ. Holger Schmieding και Florian Hense είναι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Βerenberg.