Σε ύφεση συνέχισε να βρίσκεται και τους πρώτους μήνες του 2017 η ελληνική οικονομία, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 0,5% σε ετήσια βάση (σε σχέση δηλαδή με το πρώτο τρίμηνο του 2016) και κατά 0,1% σε σχέση με το επίσης υφεσιακό τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Οι σημερινές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν τις αρνητικές εκτιμήσεις θεσμών και αγοράς και πλέον δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται σε χαμηλότερες πτήσεις λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο καταγράφει ανάπτυξη μόνο 1,8% φέτος, υπό την προϋπόθεση της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τη στιγμή που ο κρατικός Προϋπολογισμός του προηγούμενου Δεκεμβρίου βασίστηκε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος. 

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μάλιστα χαμηλές πτήσεις ανάπτυξης και για τα επόμενα χρόνια, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι μετά από μια προσωρινή επιτάχυνση θα επιβραδυνθεί σε ρυθμό 2,2% το 2021. 

Η ΕΛΣΤΑΤ προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε νέα ανακοίνωση στις 2 Ιουνίου όταν θα έχει επιπλέον διαθέσιμα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του έτους.   Βασίζει την εκτίμηση για ύφεση 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής διαθέσιμα. 

Δεν έχει, όπως αναφέρει, ενσωματώσει τα στοιχεία Μαρτίου για το ισοζύγιο πληρωμών, αλλά και τα τριμηνιαία στοιχεία για τον τζίρο στις υπηρεσίες και την πορεία της ανεργίας. 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 η ΕΛΣΤΑΤ είχε των υστέρων αναθεωρήσει τις προβλέψεις της, ανακοινώνοντας ότι η ύφεση στην Ελληνική οικονομία έφτασε στο 1,1% του ΑΕΠ, πρόβλεψη η οποία παραμένει και στις σημερινές ανακοινώσεις

Σημειώνεται επίσης ότι τις σημερινές ανακοινώσεις είχε προαναγγείλει ως πάρα πολύ σημαντικές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θεωρούνται ως ένδειξη των επιπτώσεων που προκλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο από τη χρονοκαθυστέρηση τη διαπραγμάτευση αλλά και των συνολικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου στο α΄ τρίμηνο 2017, παρουσίασε μείωση κατά 0,1%, σε σχέση με το δ΄  τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2016, παρουσίασε μείωση κατά 0,5%. Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου στο α΄ τρίμηνο του 2017, παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016.