Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκε, ως γνωστόν, η προκήρυξη της δράσης «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στη Θεσσαλία - ΑΝΑΣΑ ΙΙ», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία 2014-2020».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 23.500.000 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, η δράση στοχεύει να διασφαλίσει ότι παραμένει διαθέσιμη στην αγορά επαρκής ρευστότητα, για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας. Ετσι αναμένεται να διασφαλιστεί ότι οι διαταραχές που προκαλούνται από την κρίση δεν υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και επομένως μπορεί να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Επιλέξιμες προς ενίσχυση στη συγκεκριμένη δράση είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες τηρούν μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προϋποθέσεις: – Δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. – Εχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι τις 31/12/2020, δηλαδή έχουν κλεισμένη (πλήρως ή μερικώς) τη διαχειριστική χρήση του 2020.

– Εχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του σχετικού παραρτήματος της πρόσκλησης, στον οποίο δραστηριοποιούνται από το 2019 (οι υφιστάμενες) ή το 2020 (οι νεοσύστατες) και έως την ημέρα υποβολής της πρότασης. – Είναι οποιασδήποτε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

– Οι «υφιστάμενες επιχειρήσεις» (όσες έχουν συσταθεί και έχουν αποκτήσει επιλέξιμο ΚΑΔ έως και τις 31/12/2019) να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους το έτος 2020 σε σύγκριση με το έτος 2019.

– Δεν εκκρεμεί εις βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης Ε.Ε. ή ΔΕΕ.

– Δεν είναι ενταγμένες επιχειρήσεις (έλεγχος σε επίπεδο ΑΦΜ) στη δράση «ΑΝΑΣΑ» του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 ή εφόσον εντάχθηκαν δεν έχουν εγκεκριμένη έκθεση επαλήθευσης - πιστοποίησης που να οδηγεί σε πληρωμή, επί ποινή αποκλεισμού.

– Υποβάλλουν μία και μοναδική πρόταση ανά ΑΦΜ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν υποβληθεί περισσότερες από μία αιτήσεις χρηματοδότησης για τον ίδιο ΑΦΜ απορρίπτονται όλες οι αιτήσεις.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης: – Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (πλην των επιχειρήσεων ασφαλιστικού τομέα).

– Οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές.

– Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κ.λπ.).

– Οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις.

Τι χρηματοδοτείται

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης έως το 100% των εξόδων της επιχείρησης το 2020, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τις 2.000 ευρώ και μέγιστο τις 7.000 ευρώ. Ειδικότερα, το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης υπολογίζεται ως εξής: – Για τις «νεοσύστατες» επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που έχουν συσταθεί και έχουν αποκτήσει επιλέξιμο ΚΑΔ από 1/1/2020 μέχρι τις 31/12/2020, το ποσό ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού εξόδων τους το 2020, και η μείωση στον κύκλο εργασιών τους λαμβάνεται ίση με 100%. – Για τις «υφιστάμενες» επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που

Στόχος του προγράμματος ΑΝΑΣΑ ΙΙ, να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας λόγω της πανδημίας.

έχουν συσταθεί και έχουν αποκτήσει επιλέξιμο ΚΑΔ έως και τις 31/12/2019 και έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους το έτος 2020 σε σύγκριση με το έτος 2019, το ποσό υπολογίζεται ως εξής:

– Για μείωση τζίρου από 20% και έως 40%, ποσό 2.000 ευρώ. – Για μείωση τζίρου από 40% και έως 60%, ποσό 3.500 ευρώ. – Για μείωση τζίρου από 60% και έως 80%, ποσό 5.000 ευρώ. – Για μείωση τζίρου άνω του 80%, ποσό 7.000 ευρώ.

Τα ανωτέρω ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της δημόσιας επιχορήγησης για κεφάλαιο κίνησης δεν υπερβαίνει το 100% των εξόδων της επιχείρησης στη Θεσσαλία το 2020. Στην περίπτωση που το ποσό των εξόδων της επιχείρησης στο 2020 είναι μικρότερο του παραπάνω προβλεπόμενου ποσού προς επιχορήγηση, η επιχείρηση δικαιούται έως το 100% των εξόδων της το 2020 και με ελάχιστο ποσό 2.000 ευρώ.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης (επιλέξιμοι ΚΑΔ, προϋποθέσεις συμμετοχής κ.λπ.) μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα https:// aedep.gr/.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 29/4/2022.

Μαίρη Πασπαλιάρη ΑΜΒΙΟ Α.Ε.