40 εταιρείες, 2.000 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 150 εκατ. ευρώ έχει να επιδείξει η ελληνική διαστημική βιομηχανία, ενώ οι εξαγωγές του εν λόγω κλάδου κατευθύνονται κυρίως σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιαπωνία. 

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την περασμένη εβδομάδα. «Πρόκειται για έναν εξωστρεφή και επιτυχημένο κλάδο, με μικρό μέγεθος αλλά πολύτιμο κεφάλαιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. 

Αντίθετα με την εικόνα που έχουμε για τη διαστημική τεχνολογία, πρόκειται για κλάδο που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητά μας. Ο Γιάννης Γιανναράκης, από τις εταιρείες κινητών εφαρμογών, υπογράμμισε πως χωρίς τη διαστημική τεχνολογία δεν θα υπήρχαν πολλές εφαρμογές που θεωρούμε απαραίτητες στα κινητά μας τηλέφωνα. Οπως σημείωσε ο κ. Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η Ελλάδα διαθέτει το Hellenic National Sentinel Data Mirror Site, δηλαδή έναν κόμβο με την κατάλληλη υπολογιστική υποδομή, όπου «κατεβαίνουν» και διανέμονται τα δεδομένα των δορυφόρων. 

Ο εγχώριος κόμβος είναι ο πρώτος στην Ευρώπη και βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο. Καλύπτει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας υπηρεσίες σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς. «Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της από την ευρωπαϊκή διαστημική έρευνα των περίπου 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μείνουν πόροι στη χώρα, αλλά χρειάζεται εθνική στρατηγική», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Στην εκπαίδευση του αναγκαίου δυναμικού έρχεται να συνεισφέρει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Διαστημική Επιστήμη, Τεχνολογίες και Εφαρμογές», που υλοποιείται από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ολοκληρώνεται μέχρι τις 15 Μαΐου.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή (Γιάννης Ελαφρός)