Η συμφωνία της CETA θέτει ένα πλαίσιο προστασίας του ελληνικού προϊόντος της φέτας, τόνισε από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε την Τετάρτη ο γραμματέας παραγωγικών φορέων της ΝΔ, Κώστας Μπαγινέτας (φωτογραφία), στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για διγλωσσία και για το συγκεκριμένο θέμα.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τη δεκαετία του 1980 ακόμη, παράγονται προϊόντα που παίρνουν τον τίτλο «φέτα» εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τώρα ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς αυτά που παράγονταν μέχρι στιγμής θα αναφέρουν με ευδιάκριτα γράμματα τη χώρα παραγωγής και προέλευσης, όπως είναι για παράδειγμα ο Καναδάς. Συμπλήρωσε ότι οποιεσδήποτε νέες προσπάθειες παραγωγής δεν θα χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» απόλυτα αλλά όρους όπως «τύπος φέτας» με τους καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διάκριση.
Ο κ. Μπαγινέτας έφερε και παραδείγματα πώλησης για παράδειγμα βουλγαρικής, ρουμάνικης ή ακόμη και τουρκικής «φέτας» από αμερικανική εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το κείμενο το οποίο είχε επεξεργαστεί, με βάση τη διαπραγμάτευση που έκανε για το θέμα της CETA η τότε κυβέρνηση της NΔ.


Με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λάρισας παράλληλα να επισημαίνει ότι κατά την άποψή του υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης ίσως και παραπληροφόρησης για τους έλληνες κτηνοτρόφους και τυροκόμους όσον αφορά το θέμα της CETA, ο κ. Mπαγινέτας από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία. Xαρακτηριστικά ανέφερε ότι πριν ψηφιστεί η συμφωνία στο ευρωκοινοβούλιο υπήρξε non paper του Yπουργού Aνάπτυξης κ. Σταθάκη προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, με το οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπερψηφιστεί η συμφωνία. Για να έρθουν στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να την καταψηφίσουν.
«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να θέσει ακόμη και βέτο, κάτι που δεν το έκανε και συμφωνία ουσιαστικά φέρει τις υπογραφές μεταξύ άλλων του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης» τόνισε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία, θα έχει ως αποτέλεσμα την θετική ψήφο της ΝΔ για την έγκρισή της.
thessaliatv.gr (Χρυσόστομος Τρίμμης)