Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αντέδρασαν στην πρόσφατη έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ που επιβάλει την απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια των ΗΠΑ σε υπηκόους επτά χωρών. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών χαρακτήρισαν αυτούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως αυθαίρετους και υπογράμμισαν ότι είναι ενάντια στις βασικές αξίες των δυτικών δημοκρατιών, όπως η ελευθερία, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η αλληλεγγύη.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Federica Mogherini, χαιρέτισε τις διευκρινήσεις που εξέδωσαν οι αρχές των ΗΠΑ ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν θα επηρεαστούν από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ακόμη και αν έχουν την ιθαγένεια μιας από τις επτά χώρες που αφορά το διάταγμα. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι «αυτό δεν αλλάζει τη συνολική μας αξιολόγηση για τις εκτελεστικές αυτές πράξεις (...) Η ΕΕ δεν θα γυρίσει την πλάτη σε όποιον έχει το δικαίωμα διεθνούς προστασίας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό πρεσβεύουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε».

«Ο Τραμπ εκλέχθηκε και θέλουμε να έχουμε διάλογο μαζί του», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber (Γερμανία). «Όταν ο Τραμπ δηλώνει ότι θέλει να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση ή το ριζοσπαστικό ισλαμισμό, συμφωνούμε. Η ταξιδιωτική απαγόρευση ωστόσο δεν αφορά αυτό. Αποτελεί μία γενικευμένη καχυποψία ενάντια ορισμένων χωρών και λαών και οδηγεί στην ξενοφοβία. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα η χώρα της ελευθερίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τώρα ο Τραμπ δείχνει ανοχή στα βασανιστήρια». Με αυτόν τον τρόπο, «ένα κράτος γίνεται το ίδιο εγκληματίας», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Gianni Pittella (Ιταλία), δήλωσε τα εξής: «Οι διατάξεις αυτές αποτελούν επίθεση ενάντια στον ευρωπαϊκό νομοθετικό πολιτισμό και στις θεμελιώδεις αξίες (...). Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα: η ταξιδιωτική απαγόρευση (...) δεν είναι κατά της τρομοκρατίας. Αυτό είναι ένα ψέμα, μια δημαγωγική κίνηση, καθώς πλήττει μόνο ορισμένες χώρες, ενώ δεν πλήττει εκείνες με τις οποίες ο Τραμπ έχει επιχειρηματικές σχέσεις! Καλώ τις αεροπορικές εταιρίες να μην αρνηθούν την επιβίβαση στους επιβάτες από τις χώρες αυτές. Θα πρέπει ακόμη να αποφύγουμε κάποια επίσκεψη του Τραμπ στην ΕΕ όσο η απαγόρευση βρίσκεται σε ισχύ: οι πόρτες είναι κλειδωμένες για τον κ. Τραμπ».

Ο Syed Kamall (ΕΣΜ, ΗΒ), δήλωσε ότι «αυτή η αυθαίρετη απαγόρευση στέλνει ένα μήνυμα ότι υπάρχει μια εγγενής αντίφαση μεταξύ του να είσαι ένας καλός μουσουλμάνος και να είσαι ένας καλός πολίτης μιας δυτικής δημοκρατίας. Κάνει τις ίδιες διακρίσεις με το Ισλαμικό Κράτος και τους άλλους εξτρεμιστές [...]. Ωστόσο, οι Αμερικανοί ψήφισαν τον Τραμπ, ο οποίος κάνει αυτά που υποσχέθηκε να κάνει. Έτσι, πρέπει να δεχτούμε ότι αυτός ο Πρόεδρος, οι προτεραιότητες και οι πολιτικές του είναι η συνέπεια του κύματος της αυξανόμενης δυσαρέσκειας». Το γεγονός ότι κανένας τρομοκράτης από τις χώρες που αφορά η απαγόρευση δεν ενήργησε ποτέ στο έδαφος των ΗΠΑ, δείχνει σύμφωνα με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt (Βέλγιο), ότι «αποτελεί καθαρά μία διάκριση», ένα μέτρο που προορίζεται για να τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρώπη απειλείται από αυτές τις δυνάμεις, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη συνάντησή τους στη Βαλέτα, θα υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια σε αυτούς τους «λαϊκιστές και εθνικιστές που θέλουν να μας καταστρέψουν».

Η επικεφαλής της Ευρ. Ενωτ. Αριστεράς, Gabrielle Zimmer (Γερμανία), δήλωσε τα εξής: «Ας θέσουμε τις αξίες μας ενάντια στην περιφρόνηση του Τραμπ, ας δείξουμε, με τη βοήθεια μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη, ότι οι άνθρωποι που αναζητούν προστασία δεν αποτελούν τη ρίζα όλων των κακών (...) Τι θα είχε συμβεί στις μεταπολεμικές δημοκρατίες της Ευρώπης εάν οι πρόσφυγες που καταδιώχθηκαν από το ναζισμό δεν είχαν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο;» «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που όλοι θεωρούμε δεδομένα θα μπορούσαν να εξατμιστούν τόσο γρήγορα. Κάπως έτσι προφανώς πεθαίνει μία φιλελεύθερη δημοκρατία», σημείωσε η Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία). Κάλεσε την ΕΕ να γίνει «πρωταθλητής της προστασίας του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθερίων».

Οι υποστηρικτές Τραμπ

Μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν και εκείνοι που θέτουν εαυτούς υπέρ της πολιτικής Τραμπ. Έτσι, ο Nigel Farage (ΕΕΑΔ, ΗΒ), δήλωσε ότι στις ΗΠΑ «ένας γνήσια εκλεγμένος δημοκράτης κάνει αυτά που εξελέγη για να κάνει». Περιέγραψε τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ως «απόδειξη του αντι-αμερικανισμού της ΕΕ» και προσκάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ να έρθει στο Κοινοβούλιο για έναν «ανοιχτό διάλογο». Ο Marcel De Graaff (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία), κάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και την Επιτροπή να «ακολουθήσουν το παράδειγμα του Προέδρου Tραμπ και να επιβάλουν ελέγχους στα εθνικά σύνορα». «Κρατήστε έξω τους τζιχαντιστές. Όχι μόνο από τις επτά χώρες που ξεχώρισε ο Τραμπ, αλλά και από πολλές περισσότερες», πρόσθεσε.