Πρόωρες εκλογές ήταν το... αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία μεταφέρει το κλίμα από την Ελλάδα. 

Ο 44χρονος Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. 

Αλλά κάλεσε απροσδόκητα σε εθνικές εκλογές, αφού το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη βαρύτατη ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Το αποτέλεσμα δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες μας", δήλωσε ο κ. Τσίπρας λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα ξεφύγω από τη μάχη», πρόσθεσε.

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε περίπου το 33,3% των ψήφων, πολύ πιο μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ που έλανε περίπου το 23,9% των ψήφων, και είναι ισχυρά φαβορί για να κερδίσει εθνικές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών την επόμενη Κυριακή και θα ζητήσει τη λύση του κοινοβουλίου. 

Η πιο πιθανή ημερομηνία για τις εθνικές εκλογές είναι η 30η Ιουνίου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα λαϊκιστικό κίνημα με ρίζες στην αντικαπιταλιστική διαμαρτυρία, βρέθηκε στην εξουσία το 2015 κατά τη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης της Ελλάδας. 

Το κόμμα αμφισβήτησε τις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές που επέβαλαν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ως προϋπόθεση για τα δάνεια διάσωσης. 

Όμως οι πιστωτές, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, αρνήθηκαν να υποχωρήσουν και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας για να αποφύγει μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, πετυχαίνοντας τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους των πιστωτών, κυρίως αυξάνοντας τους φόρους σε επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν επιβλαβείς για την ανάπτυξη. 

Γι' αυτό και η οικονομία της Ελλάδας παραμένει η πιο εύθραυστη στην ευρωζώνη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Τσίπρας κέρδισε τη στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμφωνώντας ένα νέο όνομα με την βόρεια γείτονα της Ελλάδας, την πΓΔΜ, σε αντάλλαγμα την προσχώρηση της μικρής χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Όμως οι Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν πολύ για τη χώρα που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία, καθώς φέρει ένα όνομα με ρίζες στην Ελλάδα. 

Ο συμβιβασμός για την ονομασία της πΓΔΜ έβλαψε πολιτικά τον Τσίπρα, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις. 

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αντιτάχθηκε στη συμφωνία ονόματος, ωφελήθηκε, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου κατάφερε να κερδίσει κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες σε πολλές περιοχές.

"Είναι προφανές ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση", δήλωσε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές εκλογές της Κυριακής έδειξαν επίσης ότι το κεντροαριστερό κόμμα, Κίνημα Αλλαγής, έρχεται τρίτο με περίπου 7,2% των ψήφων, το ΚΚΕ έλαβε το 5,8% των ψήφων και η Χρυσή Αυγή έλαβε περίπου 4,9%.

Ένα από τα πολλά νέα κόμματα της Ελλάδας, το MeRA25 - το οποίο ίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης - κυμάνθηκε κοντά στο όριο του 3% για να κερδίσει θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Wall Street Journal