Τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να χρηματοδοτήσουν την εκτέλεση σημαντικών έργων , ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και να αλλάξουν την εικόνα των τοπικών μας κοινωνιών.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το πρόσημο, μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία, αρκεί να γίνουν οι σωστές κινήσεις, τόσο από τους Δήμους όσο και από το κεντρικό κράτος. 

Για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, προϋπόθεση είναι να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός των έργων που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, αλλά και σωστός καταμερισμός τους. Nα μην υπάρξουν αλληλοεπικαλύψεις , τα έργα να απλωθούν σε όλη τη χώρα και να πετύχουμε τη μόχλευση και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Χρειάζονται διορθώσεις στο «Αντώνης Τρίτσης»

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η τελευταία κατανομή άφησε «γλυκόπικρη γεύση», αφού έδωσε μεν διέξοδο στο υπαρκτό πρόβλημα της τεράστιας ζήτησης πόρων, αδικεί όμως εξόφθαλμά τους μεσαίους και μεγάλους επαρχιακούς Δήμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προσκλήσεις που αφορούν σε επαρχιακούς Δήμους όπως η ΑΤ01 (Ύδρευση), ΑΤ02 (Λύματα) και ΑΤ05 (Αγροτική οδοποιία) έχουν ήδη υπερκαλυφθεί έως και τρεις φορές σε επίπεδο προϋπολογισμού, γεγονός που δείχνει την ανάγκη άμεσης μεταφοράς ολόκληρων και ώριμων προτάσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, λύση στο πρόβλημα θα αποτελούσε ο μη συνυπολογισμός των έργων του «Φιλόδημου 1».

Ταμείο Ανάκαμψης και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες

Όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Aνάκαμψης, η ΚΕΔΕ έχει από πολύ νωρίς καταθέσει τις προτάσεις της. 

Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση και με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που έχει ήδη επισημανθεί και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κρίσιμο είναι να γίνει έγκαιρα σαφές σε ποιες ακριβώς δράσεις οι Δήμοι μπορούν να καταθέσουν προτάσεις, πότε, με τί χαρακτηριστικά και με τί ποσά. Να μη δημιουργηθούν δηλαδή και πάλι υπέρμετρες προσδοκίες. Να ξεκαθαριστεί ποια έργα είναι ήδη «κλεισμένα» και κοστολογημένα και ποιο είναι το υπολειπόμενο «προς διάθεση» ποσό για τους Δήμους. 

Νέο ΕΣΠΑ. Οι Δήμοι αυτή τη φορά πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο.

Τέλος , στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός και του νέου ΕΣΠΑ.  

Είναι ξεκάθαρο πως τη φορά αυτή δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του χθες. Δεν μπορεί και σε αυτή την προγραμματική περίοδο, οι Δήμοι να είναι απλοί παρατηρητές των γεγονότων, να μαθαίνουν τελευταίοι την εξέλιξη των προσκλήσεων, χωρίς να έχουν περιθώριο να ετοιμάσουν τις απαιτούμενες μελέτες. Στο νέο ΕΣΠΑ οι Δήμοι πρέπει να είναι από την αρχή επίσημα και με λόγο, στον σχεδιασμό και την εξειδίκευση των προτάσεων. 

Οι Δήμοι χρειάζονται άμεσα τεχνική βοήθεια. 

Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να συμβούν όλα τα παραπάνω, είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας, όσο πιο κοντά στους Δήμους γίνεται.

Η καλή ως «σύλληψη» ιδέα της πρόσληψης μηχανικών από την ΕΕΤΑΑ, δεν αρκεί. Ο μικρός αριθμός τους (50), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 90% αυτών βρίσκονται στην Αθήνα, δεν θα βοηθήσει σε καμία περίπτωση στην ουσιαστική στήριξη των μικρών περιφερειακών και υποστελεχωμένων Δήμων. 

Και όμως μπροστά μας έχουμε τρία προγράμματα που όλα τους, έχουν με κάποιο τρόπο, τεχνική βοήθεια. Ας συνενώσουμε τις δυνατότητες αυτές και ας φτιάξουμε για τα επόμενα δύο χρόνια, ισχυρές τοπικές μονάδες μηχανικών, οικονομολόγων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων, που θα είναι σε επίπεδο πρωτεύουσας νομού έτοιμες να συνδράμουν στο έργο των μικρότερων κυρίως Δήμων.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευθούμε την Αυτοδιοίκηση.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη εγκαίρως να συγκεκριμενοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, να παρθούν τώρα αποφάσεις για το νέο ΕΣΠΑ, να φτιαχτεί μία δυνατή και απλωμένη σε όλη τη χώρα τεχνική βοήθεια.

Αυτό που χρειάζεται είναι να εμπιστευτούμε την Αυτοδιοίκηση και η Αυτοδιοίκηση με τη σειρά της, να αντιληφθεί τον βαρύνοντα ρόλο που καλείται να επιτελέσει σε αυτή τη συγκυρία.

Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, γιατί αμφιβάλω αν θα υπάρξει άλλη.