Ο άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο «νοικοκύρεμα» του ΕΛΓΑ, Θεόδωρος Σαρρής, έφυγε πρόωρα σε ηλικία 64 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Ο Ηλείος τέως πρόεδρος του ΕΛΓΑ, οικονομολόγος στο επάγγελμα θήτευσε με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες νευραλγικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Τα στοιχεία που τον συνόδευαν ήταν το ήθος, η αμεροληψία και η μεθοδικότητα.

Εκεί όμως που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ήταν στον ΕΛΓΑ όπου διατέλεσε Πρόεδρος από το Μάρτιο του 2010 έως τα τέλη του 2012.  Παρέλαβε έναν ελλειμματικό οργανισμό και μέσα σε δύο χρόνια πέτυχε να τον παραδώσει με πλεόνασμα. Το νοικοκύρεμα στον ΕΛΓΑ επιτεύχθηκε, κατά τη θητεία του Θεόδωρου Σαρρή ως εξής: α) εκμηδενίστηκε η εισφοροδιαφυγή και η παρακράτηση των εισφορών των αγροτών από τους ενδιάμεσους. β) περιορίστηκε η σπατάλη όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ αλλά και τις αποζημιώσεις που δίδονται χωρίς να υπάγονται στον κανονισμό του οργανισμού και γ) καθορίστηκε πλαφόν αποζημιώσεων για τους μεγάλους παραγωγούς, ώστε η αποζημίωση να μην υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό περιορίστηκαν οι δαπάνες κατά 40 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε  ο Θεόδωρος Σαρρής είχε τονίσει ότι «τον εξανάγκασαν να παραιτηθεί χωρίς να έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα της δουλειάς του, καταγγέλλοντας ότι «σύμφωνα με τις αποζημιώσεις που δίνονταν από τον Οργανισμό, η Ελλάδα, ήταν στην Ανταρκτική αφού είχε συνεχώς κακοκαιρία, έπεφτε συνέχεια χαλάζι και όλο το χρόνο έριχνε χιόνι ενώ πλημμύριζαν διαρκώς  χιλιάδες στρέμματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο Θεόδωρος Σαρρής γεννήθηκε στο Λαμπέτι του Πύργου και τέλειωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Οικονομία. Εργάστηκε ως υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, έχει διατελέσει σύμβουλος του Αλέκου Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Γεωργακόπουλου και της Κατερίνας Μπατζελή. Στο παρελθόν διετέλεσε εκτός από διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΡΟΓΗ καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΕbank. Τέλος από το 2013 ήταν Γενικός Διευθυντής στη νεοσυσταθείσα Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Με τη σύζυγό του Δήμητρα από τη Σαλμώνη απέκτησε δύο παιδιά τον Αλέξανδρο και τη Ματίνα. Η κηδεία του θα τελεστεί πιθανότατα το Σάββατο.

agronews.gr