Σύννεφα έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα όπως μαθαίνω, στο θέμα της υπογραφής της πώλησης της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ στην ITALGAS και την καταβολή του τιμήματος.

Ενώ τώρα είναι όλα έτοιμα για να πέσουν οι τζίφρες, μαθαίνω πως από τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, οι Ιταλοί έχουν βάλει και άλλους όρους που είναι εκτός σύμβασης για να υπογράψουν.

Μου λένε πως ζητούν να υπάρξει επέκταση του χρονικού ορίου εξόφλησης των δόσεων, ενώ και η αύξηση κόστους του χρήματος τους έχει προβληματίσει.

«Μην ανησυχείς, στο τέλος τα νέφη θα διαλυθούν και οι υπογραφές θα έρθουν, μέχρι και σαμπάνιες θα ανοίξουμε, αλλά από τις ιταλικές, τις spumante  που είναι φτηνές, διότι οι φίλοι μας της ITALGAS  παρόλο που διαθέτουν άφθονη ρευστότητα  είναι μάλλον …τσίπηδες αφού πρώτα πλήρωσαν 733 εκατομμύρια για τον Όμιλο της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και τώρα τσιγκουνεύονται να δανειστούν και να πληρώσουν» μου λέει με δόση χιούμορ στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που ασχολήθηκε διεξοδικά με το διαγωνισμό και την πώληση.

Το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ «τα χώνει άγρια» στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που καθυστέρησε να βγάλει τις απαραίτητες άδειες και «μας έπιασε η κρίση, αλλιώς θα είχαμε ήδη υπογράψει, αλλά η ΡΑΕ βρίσκεται στην …κοσμάρα της» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο στέλεχος μου αποκάλυψε πως το νέο, «ιταλικό» αφεντικό όλου του Ομίλου της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, θα είναι επίσης γυναίκα από τη γειτονική χώρα ενώ θα αλλάξουν όλοι (7-8 στον αριθμό συνολικά) οι Έλληνες Πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιριών του Ομίλου, αφού μάλιστα σταδιακά θα συγχωνευτούν όλες οι εταιρίες σε μία.

Φαίνεται πως οι Ιταλοί ….«γλυκάθηκαν» από την παρουσία της κας Ρίτα Γκάλλι στο ΔΕΣΦΑ και είπαν να τη μιμηθούν «εκτός και αν πιστεύουν πως μία γυναίκα ίσον οκτώ άνδρες» όπως λένε χαριτολογώντας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως πριν δύο μήνες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών από την ItalGas.

Οι Ιταλοί πληρώνοντας 733 εκατομμύρια αποκτούν τη  «ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ» και μέσω αυτής, των θυγατρικών της ήτοι των εταιρειών «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ», «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ» και «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΕ».

Σε ερώτησή μου για την «άλλη ΔΕΠΑ», τη  ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ο άνθρωπός μου στο ΤΑΙΠΕΔ μου απάντησε λιτά: «έλα σε ενάμιση χρόνο να ξανασυζητήσουμε το θέμα».

Άρα στις καλένδες….