Καθυστερημένες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο) έχουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε ποσοστό 15,30%. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύουν ότι η επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των επαγγελματιών είναι ραγδαία με κλειστά καλοριφέρ και κλιματιστικά, φώτα βιτρίνας, λαμπτήρες φωτισμού που άνοιγαν όταν έμπαινε πελάτης κ.λπ.

Η πρώτη μέτρηση ενεργειακής φτώχειας σε ΜμΕ που γίνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο έρευνας οικονομικού περιβάλλοντος κατέδειξε ότι όσο μικρότερη μια επιχείρηση τόσο πιθανότερο πλήττεται από την ενεργειακή ένδεια.

Ειδικότερα, σε ΜμΕ με έναν εργαζόμενο το 18%, σε ΜμΕ με πάνω από 5 άτομα το 7%, σε ΜμΕ με ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ το 22% ενώ σε εκείνες που έχουν τζίρο άνω των 300.000 ευρώ μόλις το 5%).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που έγινε με επίκεντρο νοικοκυριά του γειτονικού μας Μετσόβου, κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Αν και η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 8,5% και της θερμικής κατά 2,5% – με δεδομένο ότι το σπίτι έγινε γραφείο, σχολείο και τόπος διασκέδασης – στα νοικοκυριά της χαμηλότερης εισοδηματικής κλάσης καταγράφηκε σημαντική μείωση. «Απαιτείται άμεση λήψη ανακουφιστικών μέτρων λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας για να αποφύγουμε καταστάσεις που βιώσαμε την περίοδο της οικονομικής κρίσης» επεσήμανε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Δαμίγος σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν για την ενεργειακή φτώχεια το ΕΜΠ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Οι ορεινές κοινωνίες είναι πιο ευάλωτες. Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΕΜΠ δείχνουν ότι στο Μέτσοβο το 38% δηλώνει αδυναμία να διατηρήσει το σπίτι επαρκώς ζεστό, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της χώρας είναι 17,9% και της ΕΕ 7,3%. Γενικότερα, ένας στους τρεις έχει μειώσει τις ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, ή θερμαίνει μόνο ένα τμήμα της κατοικίας.

Επίσης το 42% έχει περιορίσει τον αερισμό του σπιτιού, εις βάρος της υγείας του εσωτερικού περιβάλλοντος της κατοικίας. Οσο για το 71% που πληρώνει σταθερά τους λογαριασμούς ενέργειας, έχει αναγκαστεί να περικόψει άλλες βασικές ανάγκες (π.χ. έχει περιορίσει τις δαπάνες για αγορά τροφίμων).

Γενικότερα, ένα σημαντικό τμήμα του ορεινού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει καταφύγει σε μείωση της οικιακής ενεργειακής κατανάλωσης σε επίπεδα κάτω των αποδεκτών προτύπων διαβίωσης (1 στα 2 νοικοκυριά) και έχει στραφεί σε φθηνότερες, εναλλακτικές πηγές καυσίμων, όπως η βιομάζα (καυσόξυλα, πέλετ, μπρικέτες κ.λπ.), στη χρήση μη ασφαλών καυσίμων και στην παράνομη υλοτομία.

Και δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα στο πάτο του πηγαδιού...

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με στοιχεία από Μάχη Τράτσα energeia.gr)