Βγήκαν από το συρτάρι, τα ξεσκόνισαν και είναι έτοιμες να τελειώνουν με τα χρονίζοντα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων της χαλυβουργίας, τα οποία φθάνουν συνολικά τα 1,2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 700-800 εκατ ευρώ είναι κόκκινα.

Οι έντονα προβληματικές εταιρείες του κλάδου είναι: Η Χαλυβουργία Ελλάδος, στον Βόλο, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση με δάνεια 320 εκατ ευρω αλλά και η Χαλυβουργική συμφερόντων της οικογένειας Κ. Αγγελόπουλου. Οι τραπεζίτες εδώ και δεκαετίες δεν πίεζαν καθόλου τους φίλους επιχειρηματίες.

Πως να ζητήσουν τα ρέστα από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, της γνωστής οικογένειας ή πως οι νεόκοποι τραπεζίτες της δεκαετίας του 2000 να στριμώξουν τον κ. Μάνεση; Αμαρτίες του παρελθόντος, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τωρινές διοικήσεις, οι οποίες έχουν μεν ανανεωθεί ωστόσο σε ορισμένες τράπεζες δεν έχει επί της ουσίας αλλάξει τίποτα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισαν σε μία από τις συστημικές τράπεζες να σπάσουν το σπυρί και να πουλήσουν μεμονωμένα τα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδος της οικογένειας Νίκου και Μιχάλη Μάνεση. 

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2017, η Alvarez & Marshal παρέδωσε στις τράπεζες μελέτη που της είχαν παραγγείλει για να ακτινογραφήσουν τον κλάδο. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρέπει να διακοπεί οριστικά η λειτουργία τουλάχιστον της μιας από τις κλειστές μονάδες, αλλά και να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των ομίλων με παράλληλη απομείωση υποχρεώσεων που αθροιστικά, για ολόκληρο τον κλάδο, υπολογίζονται στα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ.

Wiseman