Μοιάζει αστείρευτος ο πλούτος που μπορεί να δώσει ένα εμπορικό λιμάνι όταν γνωρίζεις να το αναπτύξεις. Φίλος της στήλης από τα Τρίκαλα που ασχολείται με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, μας έλεγε ότι δυσκολεύεται τους τελευταίους μήνες να βρει θεσσαλικές νταλίκες για μεταφορά προϊόντων στην Ιταλία.

Έπεσε ξαφνικά πολύ δουλειά στον Πειραιά μας εξήγησε: Οι Κινέζοι διαθέτουν στη Ρώμη ένα τεράστιο κέντρο διανομής ρούχων για όλη την Ευρώπη. Τα εμπορεύματα από τα εργοστάσια της Κίνας καταλήγουν στην αιώνια πόλη μέσω του λιμανιού της Νάπολης. Ξαφνικά η διαδρομή αυτή σταμάτησε καθώς η Ιταλική αστυνομία ξήλωσε ένα μεγάλο κύκλωμα του Ιταλικού λιμανιού και οι Κινέζοι άλλαξαν ρότα. Στέλνουν τα ρούχα στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί με φορτηγά τα μεταφέρουν στη Ρώμη. Η αλλαγή αυτή έδωσε ανέλπιστη δουλειά στους Έλληνες φορτηγατζήδες και φυσικά σημαντικά έσοδα στο λιμάνι του Πειραιά.

Όσο για το πως θα μεταφερθούν τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην Ιταλία και αλλού, τώρα που δεν βρίσκονται αρκετές διαθέσιμες νταλίκες, μάλλον μικρό το πρόβλημα. Όταν υπάρχει δουλειά η αγορά βρίσκει τις λύσεις...

Κ.Τ. thessaliaeconomy.gr