Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οικογενειακών επιχειρήσεων αναφέρθηκαν σημαίνοντα στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν σε πάνελ του 6ου Family Business Forum της KPMG.

Από πλευράς Θεσσαλίας συμμετείχε ο Τάκης Σαράντης, συνιδιοκτήτης μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη, του ομίλου «Ελληνικά γαλακτοκομεία Α.Ε», Όλυμπος κ.λ.π.

Η τοποθέτησή του ήταν χωρίς φιοριτούρες.

Αναφέρθηκε στη διαχρονική ανάπτυξη της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι σε μία οικογενειακή επιχείρηση υπάρχει διάθεση «κάποιος ακόμα και να πεθάνει για το μαγαζί του», κάτι που δεν υπάρχει στα επιχειρηματικά στελέχη. 

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εταιρεία μπήκε σε διάφορους κλάδους μετά από άλλους παίκτες, σχολίασε: «Σε ορισμένα πράγματα ερχόμασταν αναγκαστικά δεύτεροι, και αποδείξαμε ότι καμιά φορά ο δεύτερος κάνει καλύτερα τη δουλειά από τον πρώτο. Έχουμε βγάλει από την πρώτη θέση εταιρείες σοβαρές και με ιστορία, γιατί απλά κάναμε καλύτερα τη δουλειά». 

Παράλληλα, ζήτησε την αλλαγή του πλαισίου σχετικά με τη φορολόγηση της υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση επιχείρησης, τονίζοντας: «Το 20% μίας επιχείρησης 100 εκατ. ευρώ είναι 20 εκατομμύρια. Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν στα ταμεία της εταιρείας, ακόμα και να τη στύψεις ολόκληρη. Πρέπει να αλλάξει η φορολογία, τις οικογενειακές επιχειρήσεις δεν πρέπει να τις τελειώνεις έτσι».

Με άλλα λόγια στήνεις μια επιχείρηση με αίμα και όταν πας να την κληροδοτήσεις στα παιδιά σου πρέπει να χρεωθείς μέχρι το λαιμό για να πληρώσεις τον φόρο.

Στρεβλώσεις άλλων εποχών που δυστυχώς συνεχίζονται.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr