Περισσότεροι από 8.000 Ελληνες απασχολούνται στα τεχνολογικά hubs που έχουν ιδρύσει στη χώρα μας 137 ξένες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών η Vodafone, η Pfizer, η Deloitte, η Cisco κ.ά.

Το στοίχηµα για την επιστροφή ταλέντου στη χώρα µας (brain gain) επιθυµεί να κερδίσει η Ελλάδα, η οποία το τελευταίο διάστηµα έχει αρχίσει να γίνεται πόλος έλξης για εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και για µικρότερες εταιρείες που αναζητούν υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναµικό.

Πολυεθνικές και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco, αλλά και µικρότερες –ανάµεσα στις οποίες– νεοφυείς εταιρείες δηµιουργούν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα µας (tech hubs), απευθύνοντας κάλεσµα και σε Ελληνες επιστήµονες του εξωτερικού να επιστρέψουν για να στελεχώσουν τις οµάδες τους. Παρά την αυξηµένη ζήτηση αλλά και τον οξύ ανταγωνισµό για την εύρεση προγραµµατιστών και µηχανικών, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που έχουν και διεθνή παρουσία αύξησαν κατά την περυσινή χρονιά τον αριθµό των εργαζοµένων τους, προσεγγίζοντας τον αντίστοιχο αριθµό των εργαζοµένων που απασχολούν στην Ελλάδα σε θέσεις τεχνολογίας πολυεθνικές εταιρείες. Eτσι, κατά την περυσινή χρονιά, οι ελληνικές startups αύξησαν τον αριθµό των εργαζοµένων τους παγκοσµίως κατά 82% από 7.000 το 2020 σε 12.785 το 2021, δηµιουργώντας 5.785 νέες θέσεις εργασίας. Από τις 12.785, το 66%, ήτοι 8.536 άτοµα, δουλεύει στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι είτε απασχολούνται σε γραφεία που έχουν οι startups στο εξωτερικό είτε εργάζονται σε καθεστώς τηλεργασίας. Αυτό επισηµαίνει, µεταξύ άλλων, πρόσφατη έρευνα του οργανισµού Endeavor Greece, µε τίτλο «2021 Greek-tech Ecosystem Insights & 2022 Predictions», η οποία προσθέτει πως οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κατά την περυσινή χρονιά σηµείωσαν αύξηση 36%, ποσοστό που µεταφράζεται στη δηµιουργία 2.304 νέων θέσεων εργασίας. Ανάµεσα στις ελληνικές startups περιλαµβάνονται οι Beat, Blueground, Hellas Direct, Instashop κ.ά.

Μεγάλη ωστόσο πρόκληση για τον κλάδο της τεχνολογίας διεθνώς (και στην Ελλάδα) αποτελούν ο πληθωρισµός και ο φόβος µιας πιθανής ύφεσης. Αυτή η ανησυχία δηµιουργεί κλυδωνισµούς στο εσωτερικό εταιρειών τεχνολογίας, πολλές εκ των οποίων είτε µειώνουν το προσωπικό τους είτε προσλαµβάνουν µε βραδύτερο ρυθµό σε σύγκριση µε πέρυσι.

Με βάση τα στοιχεία της προηγούµενης χρονιάς, ενδιαφέρον εύρηµα είναι πως εκτός από τις startups-scaleups µε την ίδια ένταση δηµιουργούν θέσεις απασχόλησης στη χώρα µας και ξένες πολυεθνικές εταιρείες. H Endeavor εντόπισε 138 ξένες εταιρείες που έχουν ιδρύσει στη χώρα µας τεχνολογικά hubs, από τις οποίες οι 73 είναι πολυεθνικές που απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτοµα σε θέσεις τεχνολογίας (8.650). Στις πρώτες θέσεις της λίστας της Endeavor είναι η Vodafone, που συνολικά απασχολεί στην Ελλάδα 3.382 εργαζοµένους, εκ των οποίων οι 1.140 σε θέσεις τεχνολογίας, ενώ έπεται η Teleperformance, που απασχολεί 742 άτοµα στην Ελλάδα σε τεχνολογικές θέσεις. Στη λίστα εντοπίζονται επίσης η Accenture, η Nokia, η Deloitte, η ΕΥ αλλά και η IBM, που από τους 613 εργαζοµένους οι 316 απασχολούνται σε θέσεις τεχνολογίας. Υψηλό αριθµό εργαζοµένων σε θέσεις τεχνολογίας έχουν οι Pfizer, Atos, Openbet, αλλά και η Microsoft που από τους 458 εργαζοµένους οι 212 απασχολούνται σε θέσεις τεχνολογίας.

Εκτός από αυτές, η έρευνα έχει εντοπίσει 65 εταιρείες που κατατάσσονται στην κατηγορία των startups ή των εταιρειών σε προχωρηµένα στάδια ανάπτυξης (scaleups). Oι συγκεκριµένες εταιρείες προέρχονται από 13 χώρες και απασχολούν περίπου 650 εργαζοµένους. Σύµφωνα µε την έρευνα, παρότι ο αριθµός αυτός φαίνεται µικρός, η παρουσία ξένων startups στην Ελλάδα είναι σηµαντική καθώς ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήµατος. Ετσι, στη σχετική λίστα κατατάσσονται εταιρείες όπως η Sitecore, που αναπτύσσει πλατφόρµα και υπηρεσίες ψηφιακού µάρκετινγκ, η οποία απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα εξαγοράζοντας την ελληνική Moosend το 2021. Υψηλό αριθµό εργαζοµένων απασχολεί η Etraveli Group, που µετράει στην Ελλάδα 266 εργαζοµένους εκ των οποίων οι 43 απασχολούνται σε θέσεις τεχνολογίας, η αµερικανική Toptal, η Indeavor, η Global Web Index, η δανική Capture One, που πρόσφατα απέκτησε παρουσία στην Ελλάδα µε την ανάπτυξη κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, οι Sunlight.io, Rokoko, Adzuna, Fairlo, Axiomatics κ.ά. Ενας από τους λόγους που πολλές εταιρείες αποφασίζουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα είναι, σύµφωνα µε την έρευνα, ο αριθµός όσων αποφοιτούν από τµήµατα τεχνολογίας.

Τέτοια είναι η περίπτωση της γερµανικής Teamviewer και της P&I που προσέλαβαν αρκετούς επιστήµονες, αποφοίτους του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Στο µεταξύ, το ίδιο παράδειγµα ακολουθεί και η Best Secret, εταιρεία που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εµπόριο και αναπτύσσει οµάδα στα Ιωάννινα. Αξίζει να σηµειωθεί πως υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρειών, όπως η αµερικανική Mysten Labs (αναπτύσσει τεχνολογία blockchain) αλλά και η κινεζικών συµφερόντων Whalemicro (σχεδιάζει µικροτσίπ), που αποφάσισαν να «κάνουν» απόβαση στη χώρα µας βλέποντας παράλληλα ενδιαφέρον και από Ελληνες του εξωτερικού να δουλέψουν εκεί. Τις εταιρείες αυτές «τρέχουν» Ελληνες επιστήµονες, οι οποίοι στήνουν τεχνολογικές οµάδες στη χώρα µας.

Δέσποινα Κόντη Καθημερινή