Η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αντιγράφει και να εξαπατά έχει προκαλέσει συναγερμό μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της βιομηχανίας της διαφήμισης. Τους προβληματίζουν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως και η ταχύτητα που παίρνει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η βιομηχανία της διαφήμισης έχει μια σχέση αγάπης και μίσους με την τεχνητή νοημοσύνη. Εδώ και μερικούς μήνες η τεχνολογία έχει διευκολύνει την παραγωγή και προώθηση διαφημίσεων. Εδωσε σε έναν έμπορο οπτικών τη δυνατότητα να κάνει μια επίδειξη μόδας σε έναν άλλον πλανήτη, ενώ βοήθησε τον οργανισμό τουρισμού της Δανίας να παρουσιάσει διάσημους τουριστικούς προορισμούς. Η βιομηχανία Heinz τη χρησιμοποίησε για να παραγάγει αναγνωρίσιμες εικόνες από τα μπουκάλια με τη σάλτσα κέτσαπ και στη συνέχεια τα συνδύασε με τη συμφωνική μουσική που συνοδεύει την εξέλιξη του ανθρώπου στην ιστορική πλέον ταινία «2001 η Οδύσσεια του Διαστήματος».

Παράλληλα, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει κρίση στον κλάδο του μάρκετινγκ. Είναι γνωστή η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να μειώσει το ανθρώπινο προσωπικό σε τομείς όπως οι νομικές υπηρεσίες και οι χρηματοπιστωτικές. Ο κλάδος της διαφήμισης έχει ήδη πληγεί από τον πληθωρισμό και πολλά άλλα οικονομικά προβλήματα, όπως και από την ανεπάρκεια προσωπικού που αντιμετωπίζει μετά τις μαζικές απολύσεις και την επέλαση του αυτοματισμού. Και τώρα απειλείται από τον κίνδυνο μιας θεμελιώδους αλλαγής εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης. Η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αντιγράφει και να εξαπατά, την οποία έχουν ήδη αξιοποιήσει Αμερικανοί πολιτικοί, κατασκευάζοντας μια πολιτική εικόνα, έχει προκαλέσει συναγερμό μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της βιομηχανίας της διαφήμισης. Τους προβληματίζουν, άλλωστε, ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς η κατεύθυνση, όπως και η ταχύτητα που παίρνει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Πολλές διαφημιστικές συντάχθηκαν με οργανισμούς όπως η Συμμαχία για την προέλευση και την αυθεντικότητα του περιεχομένου, που ζητεί να προσδιορίζεται η προέλευση του περιεχομένου, καθώς και η εταιρική σχέση για την τεχνητή νοημοσύνη, που έχει στόχο να περιορίσει τη νέα τεχνολογία μέσα σε ηθικά αποδεκτά όρια.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, οπότε η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Openai παρουσίασε την εφαρμογή CHATGPT, έχει ξεκινήσει ένας παγκόσμιος αγώνας ταχύτητας με αντικείμενο την πρόοδο σε αυτού του είδους τις εφαρμογές, που αποκαλούνται δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. H Mcdonald’s ζήτησε από τη διάσημη πλέον εφαρμογή να κατονομάσει το πλέον εμβληματικό μπέργκερ στον κόσμο και η απάντηση προκάλεσε σάλο, καθώς ανέφερε βέβαια το Big Mac. Η Coca-cola προσέλαβε ψηφιακούς καλλιτέχνες για να παράγουν 120.000 μοτίβα με την εικόνα της φίρμας της, μεταξύ των οποίων και το γνωστό καμπυλωτό μπουκάλι και το λογότυπο της εταιρείας. Το έκανε μέσω πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, που εν μέρει ήταν έργο της Openai.

Παράλληλα, όμως, η εμφάνιση της εξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης που πειραματίζεται έχει φέρει στο προσκήνιο μια σειρά από νομικά και όχι μόνον προβλήματα, ακόμη και προβλήματα διαχείρισης κάποιων τεχνικών ζητημάτων, όπως και την ανάγκη να βρεθεί τρόπος για να προστατευθεί η φήμη ανθρώπων και να αποφευχθεί η παραπλάνηση των καταναλωτών.

Μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες εκτιμούν πως η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει την αρμονική συνεργασία στον κλάδο. Ο διαφημιστικός όμιλος WPP συνεργάζεται με τη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Nvidia πάνω σε μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτή θεωρητικά θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες τη δυνατότητα να ενσωματώσουν πλάνα ενός οχήματος σε βίντεο σχεδιασμένα στα μέτρα συγκεκριμένων τοπικών αγορών, χωρίς να χρειάζεται να κινηματογραφήσει διαφορετικές διαφημίσεις ανά τον κόσμο. Για πολλούς ανθρώπους που παράγουν τέτοιου είδους διαφημίσεις, η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης συνεπάγεται ότι είναι θέμα χρόνου να είναι περιττοί και ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις. Πολλώ δε μάλλον επειδή έχουν προηγηθεί πολλά χρόνια που η ανάπτυξη στον κλάδο επιβραδύνεται και οι δαπάνες για τη διαφήμιση φεύγουν από την τηλεόραση και τα άλλα παραδοσιακά ΜΜΕ και στρέφονται σε ψηφιακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρεία ΜΜΕ Groupm προέβλεψε τον περασμένο μήνα πως μέχρι το τέλος του έτους η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει επηρεάσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ τη διαφημιστική δαπάνη και τα έσοδα από τη διαφήμιση.

ΤΙΦΑΝΙ ΧΣΟΥ και ΓΙΒΕΝ ΛΟΥ THE NEW YORK TIMES (από την Καθημερινή)