Στη χορήγηση κινήτρων στη Microsoft Operations 4733 Hellas, τη συνδεδεµένη εταιρεία µε τον αµερικανικό τεχνολογικό όµιλο Microsoft, που δροµολογεί την κατασκευή συγκροτήµατος τριών κέντρων δεδοµένων στα Σπάτα και το Κορωπί προχώρησε µε απόφασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Τα κίνητρα αφορούν την ταχεία αδειοδότηση και τη χωροθέτηση των κέντρων δεδοµένων ως προς το σκέλος της κατάρτισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft είναι συνολικού προϋπολογισµού άνω των 75 εκατ. ευρώ, σε όρους προστιθέµενης αξίας τοποθετείται σε 1 δισ. ευρώ, έχει χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση τον Απρίλιο του 2022 και διαθέτει συνολικό κόστος 976.100 ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαµβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισµού (software, hardware, servers, κ.ά.) ποσού 746.500 ευρώ. Οπως και τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστηµα οκταετίας, ύψους 230.000 ευρώ για µισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.ά.

Η επένδυση της Microsoft θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα της εταιρείας. Συγκεκριµένα, το πρώτο κέντρο δεδοµένων θα κατασκευαστεί εντός του επιχειρηµατικού πάρκου «Πέτρα Γιαλού - Βούλια Προκαλήσι» στα Σπάτα. Εκεί η εγκατάσταση θα καταλαµβάνει δύο οικοδοµικά τετράγωνα, δηλαδή τα Ο.Τ. Ε54 και Ε41. Σ’ αυτά θα αναπτυχθούν δύο κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται µεταξύ τους και θα διαθέτουν βιοκλιµατικές προδιαγραφές. Τα υπόλοιπα δύο κέντρα δεδοµένων θα υλοποιηθούν στην Μπουρµπουτσάνα στο επιχειρηµατικό πάρκο Κορωπίου.

Οπως προβλέπει η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 15 χρόνια, µε τη Microsoft να αναµένεται ότι θα την έχει ολοκληρώσει µέσα στην επόµενη τριετία. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία πραγµατοποίησε πριν από µερικές εβδοµάδες διαγωνισµό για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του data center στα Σπάτα. Στον εν λόγω διαγωνισµό το «παρών» έδωσαν: η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία µε τον ιταλικό πολυεθνικό όµιλο Renco, που υλοποιεί σύνθετα ενεργειακά έργα, µεγάλα κτιριακά projects και έργα πολιτικού µηχανικού σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία. Η Ακτωρ, που έχει εξαγοραστεί από την Intrakat και αναζητεί έργα υψηλής προστιθέµενης αξίας και ο τοµέας έργων βιώσιµης ανάπτυξης της Mytilineos, που έχει αναπτύξει το Athens-3, το data center της εταιρείας Lamda Hellix.

Δημήτρης Δελεβέγκος, Καθημερινή