Σκληραίνει η στάση της Ε.Ε. έναντι της Κίνας, έλεγχοι εξαγωγών από Ιαπωνία

Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου τις ίδιες ημέρες που η Ουάσιγκτον κήρυξε ουσιαστικά τεχνολογικό πόλεμο στην Κίνα επιβάλλοντας σκληρούς περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας επεξεργαστών προς τις κινεζικές βιομηχανίες, στη Γερμανία βρισκόταν σε εξέλιξη ένας μίνι εμφύλιος: ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών με συμμάχους του τα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών αφενός και αφετέρου στον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, που κάνοντας χρήση της εξουσίας του επέβαλε τη θέλησή του. Το διακύβευμα ήταν η εξαγορά τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου από την κινεζική Cosco Shipping Ports.

Αν και ο κ. Σολτς ενέκρινε τελικά την εξαγορά, είναι σαφές πως μεγάλο μέρος του γερμανικού πολιτικού κόσμου άρχισε με κάποια καθυστέρηση να βλέπει με καχυποψία την επέλαση των κινεζικών βιομηχανιών σε στρατηγικής σημασίας υποδομές της Γερμανίας και στις γερμανικές βιομηχανίες της υψηλής τεχνολογίας. Ο εμφύλιος στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας ήταν, όμως, ώς ένα βαθμό μικρογραφία των διχογνωμιών που χωρίζουν και ευρύτερα τις χώρες της Ε.Ε. στο ακανθώδες θέμα της Κίνας, είτε αυτό αφορά την επέλαση του κινεζικού κεφαλαίου, είτε τις επενδύσεις των κινεζικών βιομηχανιών σε κρίσιμες υποδομές στην Ευρώπη, είτε τις προσπάθειες του Πεκίνου να κατακτήσει την τεχνογνωσία στην τελευταία λέξη στους μικροεπεξεργαστές υψηλής τεχνολογίας.

Ο στόχος

Στη γεφύρωση αυτού του χάσματος, ή μάλλον στην υποχώρηση του ενός στρατοπέδου με στόχο τη θωράκιση της Ευρώπης έναντι της κινεζικής επέλασης, φαίνεται να στόχευε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσα στην εβδομάδα, όταν τόνιζε πως «οι ενισχυμένες ευρωπαϊκές πολιτικές έναντι της Κίνας απαιτούν ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Εν ολίγοις, η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε σε ενότητα και συστράτευση έναντι της Κίνας και των μεθοδεύσεων με στόχο την υπεροχή στην υψηλή τεχνολογία των επεξεργαστών και μέσω αυτής και τη γεωπολιτική κυριαρχία της.

Οι προτάσεις της κ. Φον ντερ Λάιεν για τη στρατηγική της Ε.Ε. έναντι της Κίνας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα μηχανισμό που θα ελέγχει τις εξαγωγές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό με κριτήριο «το κατά πόσον εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας». Και προκειμένου να μη δώσει την εντύπωση πως προσδένεται για μία ακόμη φορά στο άρμα της Ουάσιγκτον και παρασύρεται στη διελκυστίνδα με το Πεκίνο, η κ. Φον ντερ Λάιεν επανέλαβε και πάλι με άλλη διατύπωση ότι ζητούμενο για την Ευρώπη δεν είναι η αποσύνδεσή της από την Κίνα, αλλά η εξάλειψη του κινδύνου στις σχέσεις της με τη δεύτερη οικονομία του κόσμου.

Είναι, πάντως, σαφές ότι ο πόλεμος των επεξεργαστών και της τεχνολογίας αρχίζει να υπερβαίνει τα όρια της αντιπαλότητας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το 1979. Ο πόλεμος των επεξεργαστών γίνεται παγκόσμιος, καθώς σταδιακά και ενίοτε αθόρυβα όλο και περισσότερες χώρες παίρνουν θέσεις μάχης και εντάσσονται στην πλειονότητά τους με την πλευρά του ισχυρού, δηλαδή της υπερδύναμης.

Πριν από περίπου ένα μήνα, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές τεχνολογίας επεξεργαστών στην Κίνα και τώρα μέσα στην εβδομάδα έκανε το ίδιο και η Ιαπωνία, ανακοινώνοντας ειδικούς ελέγχους στις εξαγωγές εξοπλισμού για την παραγωγή 23 ειδών επεξεργαστών.

Ρουμπίνα Σπαθή, Καθημερινή