Μέσα στον Απρίλιο αναµένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση στα Σπάτα του κέντρου δεδοµένων (data center) της Microsoft, έργο που υλοποιεί η θυγατρική του αµερικανικού οµίλου στην Ελλάδα Microsoft Operations 4733. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία έχει επιλέξει, ύστερα από διαγωνισµό, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του data center, µε τη λίστα των διεκδικητών του project να περιλαµβάνει την Ακτωρ και τον τοµέα έργων βιώσιµης ανάπτυξης της «Μυτιληναίος». Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αναλαµβάνει το έργο, είχε συµµετάσχει στον διαγωνισµό κοινοπρακτικά µε τον ιταλικό όµιλο Renco που έχει στο χαρτοφυλάκιό του σύνθετα ενεργειακά έργα, µεγάλες κτιριακές αναπτύξεις και έργα πολιτικού µηχανικού σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.

Το data center θα αναπτυχθεί στο επιχειρηµατικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι), σε δύο οικοδοµικά τετράγωνα (41 και 54), και ανήκει στα συνολικά τρία κέντρα δεδοµένων της Microsoft που θα δηµιουργήσει η εταιρεία στην Αττική. Τα υπόλοιπα δύο σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στο Κορωπί, µε τη συνολική επένδυση, που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2020, να είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τα τελευταία τρία χρόνια χρειάστηκε, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διευθύνουσα σύµβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Γιάννα Ανδρονοπούλου, να ολοκληρωθεί σειρά ενεργειών, όπως η ένταξη του έργου στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και η έκδοση του Προεδρικού ∆ιατάγµατος. «Μεσολάβησαν και οι εκλογές», όπως είπε.

Εκτιµάται ότι θα απαιτηθούν τρία έως τέσσερα χρόνια ωσότου να αποπερατωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το κέντρο δεδοµένων των Σπάτων που θα έχει δυναµικότητα 19,2 MW. Θα αναπτύσσεται σε τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται µεταξύ τους, διαθέτοντας συνολικό εµβαδόν δόµησης 14.100 τ.µ. Προβλέπονται ακόµη η δηµιουργία 71 θέσεων στάθµευσης και η φύτευση περίπου του 70% της ακάλυπτης επιφάνειας. To data center σε λειτουργία θα τεθεί σε δύο φάσεις. Σηµειώνεται ότι τον Μάιο του 2021 η ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού οµίλου αγόρασε προς 14 εκατ. τα δύο οικόπεδα στο επιχειρηµατικό πάρκο Σπάτων και τον Απρίλιο του 2022 τα τρία data centers της Microsoft εντάχθηκαν στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων.

Η Microsoft, όπως έκανε χθες γνωστό, συνδυαστικά µε την ανάπτυξη του data center, θα υλοποιήσει σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Σπάτων πρωτοβουλία για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονοµιάς της περιοχής.

Επίσης, θα παρέχει πρόσβαση στους µαθητές των τοπικών σχολείων σε επιµορφωτικό παιχνίδι καλλιέργειας της δηµιουργι κότητας και θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκµάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσε ο δήµαρχος Σπάτων και Αρτέµιδος ∆ηµήτρης Μάρκου, ο οποίος ανέφερε ότι η περιοχή έχει καταφέρει να προσελκύσει ιδιαίτερα σηµαντικές επενδύσεις, µετά από αυτές του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του εµπορικού πάρκου στην Κάντζα. Επίσης, επιδιώκοντας να διατηρήσει την τοπική πολιτιστική κληρονοµιά, η Microsoft, σε συνεργασία µε το Istorima, την πλατφόρµα συλλογής προφορικών ιστοριών από όλη την Ελλάδα µε συνιδρύτρια τη Σοφία Παπαϊωάννου και ιδρυτικό δωρητή το Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος, θα αναδείξει ιστορίες ανθρώπων της τοπικής κοινότητας.

Δημήτρης Δελεβέγκος, Καθημερινή