Ο πόλεμος ανάµεσα στα µεγαλύτερα ονόµατα της τεχνολογίας για την επικράτηση στον τοµέα της τεχνητής νοηµοσύνης έχει φουντώσει και η νίκη απαιτεί τεράστια ποσά.

Ο Ντέµις Χασάµπις, που ως ιδρυτής και επικεφαλής της Deepmind της Google αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στα σχέδια της Alphabet για την τεχνητή νοηµοσύνη, έκανε µια εκτίµηση του «λογαριασµού».

Οταν ερωτήθηκε στο συνέδριο TED στο Βανκούβερ για τα σχέδια των ανταγωνιστών του, ο Χασάµπις είπε ότι Microsoft και Openai θέλουν να δηµιουργήσουν έναν supercomputer αξίας 100 δισ. δολαρίων, το «Stargate», που θα περιέχει εκατοµµύρια εξειδικευµένα τσιπ τα οποία θα τροφοδοτούν την τεχνητή νοηµοσύνη.

Μιλώντας για την απάντηση της Google σε αυτά τα σχέδια, ο ελληνικής καταγωγής Χασάµπις (έχει γεννηθεί στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριο πατέρα και µητέρα από τη Σιγκαπούρη) σηµείωσε ότι η εταιρεία θα µπορούσε να ξοδέψει ακόµη περισσότερα. «∆εν µιλάµε δηµοσίως για συγκεκριµένα νούµερα, αλλά πιστεύω ότι επενδύουµε περισσότερα από αυτά σε βάθος χρόνου», σηµείωσε.

Είναι, λοιπόν σαφές, ότι η επανάσταση της τεχνητής νοηµοσύνης αποτελεί µια πολύ ακριβή υπόθεση. Οι startups στον χώρο της AI άντλησαν σχεδόν 50 δισ. δολάρια σε χρηµατοδότηση πέρυσι, σύµφωνα µε στοιχεία της Crunchbase, τα οποία επικαλείται το Business Insider. Οµως οι δηλώσεις του Χασάµπις δείχνουν ότι ειδικά για τις µεγάλες επιχειρήσεις, τα ποσά που επενδύονται στην τεχνητή νοηµοσύνη είναι πολύ υψηλότερα. Google, Microsoft και Openai βρίσκονται σε µια σκληρή µάχη για να κόψουν πρώτες το νήµα της λεγόµενης artificial general intelligence, δηλαδή της τεχνητής νοηµοσύνης που µπορεί να φτάσει –ή και να ξεπεράσει– την ανθρώπινη νοηµοσύνη.

Και ενώ τα 100 δισ. δολάρια είναι ένα τεράστιο ποσό για να το ξοδέψει µια εταιρεία σε µία µόνο τεχνολογία, εκτιµάται πως ένα µεγάλο µέρος του κόστους είναι τα τσιπ. Εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε µεγάλα γλωσσικά µοντέλα, όπως το Gemini της Google και το GPT-4 Turbo της Openai, εξαρτώνται σε µεγάλο βαθµό από τα τσιπ τρίτων, όπως για παράδειγµα η Nvidia. Την ίδια στιγµή, προσπαθούν όλο και περισσότερο να σχεδιάζουν και τους δικούς τους ηµιαγωγούς.

Σύµφωνα µε την ετήσια έκθεση του Stanford University για την τεχνητή νοηµοσύνη, το κόστος της εκπαίδευσης των µοντέλων AI έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η Openai χρησιµοποίησε 78 εκατ. δολάρια για να εκπαιδεύσει το GPT-4, ενώ το 2020 τής είχε κοστίσει 4,3 εκατ. δολάρια για να εκπαιδεύσει το GPT-3.

Καθημερινή

* Φωτό αρχείου