Η ολλανδική χρηματιστηριακή εταιρεία Flow Traders NV, η οποία βασίζεται σε αλγορίθμους για να συναλλάσσεται στις αγορές, έχει καταφέρει να συμπληρώσει 31 μήνες χωρίς να έχει ζημία ούτε μία ημέρα, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγάλες νικήτριες του κλάδου, λόγω της εξάπλωσης των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (exchange traded funds). 

Οι χρηματιστές της Flow Traders κατάφεραν να έχουν κέρδος από κάθε μία ημέρα συναλλαγών το 2016, όταν η εταιρεία αύξανε τον όγκο των συναλλαγών της τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά περισσότερο από 10%. Αν και η Flow, που εδρεύει στο Αμστερνταμ, εμφάνισε 6% αύξηση του όγκου συναλλαγών παγκοσμίως, τα κέρδη της για ολόκληρο το 2016 υποχώρησαν κατά 28%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Τα καθαρά έσοδα από συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF), όπου η Flow κατέχει την πρώτη θέση, υποχώρησαν το 2016 κατά 14%, στα 158 εκατ. ευρώ. Αιτία ήταν ο περιορισμός της μεταβλητότητας στις αγορές κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016. Τα έσοδα της Flow από την αμερικανική αγορά αυξήθηκαν κατά 32%, στα 68 εκατ. ευρώ, καθώς η ολλανδική εταιρεία άρχισε να ενισχύει την παρουσία της στην εξωχρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, όπου λαμβάνουν χώρα και οι μεγαλύτερες συναλλαγές. 

Τα έσοδα της Flow από την ασιατική αγορά υποχώρησαν το 2016 κατά 65%, εξαιτίας των δυσκολιών που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ολλανδική εταιρεία σε μια αγορά όπου η πλειονότητα των συναλλαγών είναι συγκεντρωμένη στα χέρια των μεγαλύτερων επενδυτικών ταμείων. Η Flow ειδικεύεται σε συναλλαγές με διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που δεν έχουν μεγάλο όγκο συναλλαγών ή σε όσα είναι δύσκολη η αποτίμηση της αξίας τους, δύο κατηγορίες που προσφέρουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. 

«Σε όλη τη διάρκεια του 2016 η υποδομή που χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές λειτούργησε όπως αναμενόταν, και η ομάδα που κάνει τις συναλλαγές επέδειξε ισχυρή πειθαρχία κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων, όπως το Brexit και οι αμερικανικές εκλογές», λέει ο κ. Σγιορντ Ρίτμπεργκ, συν-διευθύνων σύμβουλος της Flow Traders. «Οι ομάδες των χρηματιστών μας κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό των αντισυμβαλλομένων και να ενισχύσουν την ηγετική θέση μας στην αγορά εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών. Ολες αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, όπως φαίνεται από την αύξηση του μεριδίου αγοράς που πετύχαμε, ενώ διατηρήσαμε το επιθυμητό προφίλ ρίσκου», προσθέτει ο κ. Ρίτμπεργκ. 

Η Flow Traders είναι η μόνη εταιρεία χρηματιστηριακών συναλλαγών που χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό (αλγόριθμους), η οποία έχει πετύχει επί μεγάλο χρονικό διάστημα να διενεργεί συναλλαγές χωρίς να έχει οικονομικές απώλειες. Τον Φεβρουάριο του 2015 η αμερικανική εταιρεία Virtu Financial Inc, η οποία επίσης βασίζεται σε αλγόριθμούς για τη διενέργεια συναλλαγών, είχε αποκαλύψει ότι είχε οικονομική ζημία μόνο μία ημέρα στη διάρκεια των πρώτων έξι ετών λειτουργίας της εταιρείας. 

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια είναι είδος επενδυτικού κεφαλαίου που κατέχει τα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ομόλογα, προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, ράβδους χρυσού, συνάλλαγμα) και χωρίζει την ιδιοκτησία αυτών των περιουσιακών σε μετοχές. Οι μέτοχοι του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου δεν κατέχουν άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία του κεφαλαίου. Ωστόσο έχουν δικαίωμα σε τμήμα των κερδών, με τη μορφή δεδουλευμένων τόκων ή μερισμάτων. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια είναι αντικείμενο συναλλαγής, όπως μια μετοχή, και η αξία τους έχει συνήθως μεγάλη διακύμανση, ενώ η προμήθεια που χρεώνουν είναι συνήθως μικρότερη από αυτήν που χρεώνουν τα αμοιβαία κεφάλαια.