Του David Fickling

Μήπως ο Warren Buffett ηγείται μιας επιχείρησης συστηματικής παρακολούθησης της ενδοσυνεδριακής πορείας διαφόρων μετοχών σε καθημερινή βάση;

Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, καθώς ένας επενδυτής ο οποίος θα παρακολουθούσε στατιστικούς δείκτες σε στιλ Buffett ενδεχομένως και να είχε προβλέψει την απόκτηση εκ μέρους του σημαντικών μεριδίων σε πέντε από τους μεγαλύτερους εταιρικούς ομίλους - trading houses της Ιαπωνίας (sogo shosha*)πολύ πριν αυτή ανακοινωθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στέλνοντας τις μετοχές τους στα ύψη.

Ελεύθερες ταμειακές ροές και μετρητά

Ας υποθέσουμε ότι αναζητείτε αυτό που πάντα αναζητούσε και η Berkshire Hathaway - φθηνά μετρητά. Ανατρέξτε στον κατάλογο όλων των εισηγμένων εταιρειών ανά τον κόσμο και εξαιρέστε εκείνες που διαπραγματεύονται σε τιμή μεγαλύτερη της αξίας του χαρτοφυλακίου τους, εκείνες που έχουν αποδόσεις ελεύθερων ταμειακών ροών κάτω του 10% και εκείνες που δεν δημιουργούν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερα μετρητά ετησίως.

Ας εξαιρέσουμε επίσης εταιρείες των κλάδων της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας - και οι δύο βρίσκονται εν μέσω σημαντικών και απρόβλεπτης εξέλιξης αναταραχών αυτή τη στιγμή - καθώς και εκείνες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, τομέα για τον οποίο ο Buffett ιστορικά έχει δείξει ελάχιστο ενθουσιασμό. Αφήστε απ’ έξω και τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος καλύπτει ήδη ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου της Berkshire. Τι μένει;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τρεις από τις δέκα εταιρείες παγκοσμίως που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια είναι οι ιαπωνικοί όμιλοι γενικού εμπορίου Mitsubishi Corp., Marubeni Corp. και Sumitomo Corp. - στους οποίους η Berkshire έχει ήδη "χτίσει" μερίδιο περί το 5% (στον καθένα τους) τους τελευταίους 12 μήνες.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δύο επενδυτικές κινήσεις της, η μεν Mitsui & Co. εμφανίζεται κάπως αδύναμη στην απόδοση σε ελεύθερα μετρητά και η Itochu Corp. κάπως πλούσια σε αξία χαρτοφυλακίου, ωστόσο και οι δύο κινούνται αρκετά κοντά στις "προδιαγραφές" οι οποίες ταιριάζουν με το γενικό προφίλ που αναζητεί επενδυτικά ο Buffett.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι μεγάλες εταιρείες γενικού εμπορίου της Ιαπωνίας παράγουν συστηματικά ελεύθερες ταμειακές ροές

Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε ότι "η πρόθεσή της είναι να διατηρήσει τις επενδύσεις της στην Ιαπωνία μακροπρόθεσμα", με την έλξη που ασκούν τα sogo shosha να μην είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή.

Δεδομένου ότι προέρχονται από το μεταπολεμικό σύστημα keiretsu των χαλαρά διασυνδεδεμένων επιχειρηματικών αυτοκρατοριών, έβγαζαν χρήματα λειτουργώντας ως η συγκολλητική ύλη για την οικονομία της Ιαπωνίας και λαμβάνοντας μερίδια από μια σειρά επενδύσεων σε στιλ Berkshire σε σειρά δραστηριοτήτων όπως οι πρώτες ύλες, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι μεταφορές, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα καταναλωτικά προϊόντα.

Το χρέος ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων των συγκεκριμένων εταιρειών μειώνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες

Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο αυτές οι εταιρείες δεν έχουν προσελκύσει στο παρελθόν το ενδιαφέρον του "στρατηγείου" του Buffett στην Omaha είναι ότι παραδοσιακά ήταν επίσης χαμηλού περιθωρίου, φτωχές σε μετρητά και βαριά χρεωμένες, ενώ ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα συμφέροντα των εταιρικών "αδελφών" τους παρά για εκείνα των μετόχων τους.

Η "ενηλικίωση" των sogo shosha που τα έκανε ελκυστικά

Όπως έχει γράψει η συνάδελφός μου Anjani Trivedi, αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς η μόχλευση έχει υποχωρήσει κατακόρυφα και τα σχέδια διαχείρισης που καθοδηγούσαν τις δραστηριότητές τους μετακινήθηκαν από θολές και αόριστες στρατηγικού χαρακτήρα υποσχέσεις προς σκληρότερα χρηματοοικονομικά κριτήρια, όπως το μέγεθος των ελεύθερων ταμειακών ροών και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

Αρκετοί από τους συγκεκριμένους εμπορικούς γίγαντες έχουν φθάσει να δεσμεύονται προκαταβολικά για το μερίδιο των κερδών που θα καταβληθούν ως μέρισμα. Αυτό, αν και αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με ό,τι περίμεναν οι επενδυτές των sogo shosha.

Αυτές οι καταβολές μερισμάτων μεταφράζονται επίσης σε αξιοπρεπείς αποδόσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις χαμηλές αποτιμήσεις που έχει αποδώσει η αγορά στις υποκείμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι sogo shosha άρχισαν επίσης τα τελευταία χρόνια να παρέχουν αξιοπρεπείς μερισματικές αποδόσεις στους μετόχους τους

Τα παραπάνω θέτουν έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό με το πώς εξελίχθηκε η εταιρική δραστηριότητα στην Ιαπωνία, ειδικά υπό την ηγεσία του απερχόμενου πρωθυπουργού της χώρας Shinzo Abe.

Όπως έχουν σημειώσει οι συνάδελφοί μου Daniel Moss και Noah Smith, η θητεία του Ιάπωνα πρωθυπουργού συνέπεσε με μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για μια οικονομία που πολλοί είχαν "διαγράψει" θεωρώντας ότι είχε φτάσει στα όρια της.

Από τότε που ο Abe ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα το 2012, μετά από ένα πενταετές "διάλειμμα" από την προηγούμενη θητεία του, ο δείκτης Topix του Τόκιο ξεπέρασε σε απόδοση κάθε ευρύ - γενικό δείκτη αναφοράς εκτός από τον S&P 500 και, τους τελευταίους μήνες, τον CSI 300 της Κίνας.

Από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιαπωνίας από τον Abe, ο Topix είχε μια από τις καλύτερες αποδόσεις σε παγκόσμια κλίμακα μεταξύ των γενικών δεικτών

Μια φορά και έναν καιρό, οι κολοσσοί γενικού εμπορίου της Ιαπωνίας ήταν σαν την Berkshire Hathaway μείον την έμφαση στις αποδόσεις προς τους μετόχους. Τώρα που φαίνεται να έχουν επιτέλους αντιληφθεί την σημασία της επένδυσης στην αξία, γιατί να μην επενδύσει ο Warren Buffett σε αυτούς;

(Σ.μ.: Η ιαπωνική εμπορική επιχείρηση (sogo shosha) είναι ένας ολοκληρωμένος οργανισμός του οποίου οι λειτουργίες περιλαμβάνουν: προώθηση προϊόντος και διανομή, χρηματοδότηση και εμπορευματικές μεταφορές, καθώς και συλλογή εμπορικών πληροφοριών. Στην ουσία δηλαδή μπορεί να επιτελεί συγχρόνως το έργο των εισαγωγικών/εξαγωγικών εταιρειών, των μεταφορικών εταιρειών, των τραπεζών, των λογιστικών επιχειρήσεων, των δικηγορικών γραφείων κλπ.).

Bloomberg -capital.gr