Δύσκολοι καιροί για φαρμακεία. Ο άλλοτε αξιοζήλευτος κλάδος με το κατοχυρωμένο κέρδος στις πωλήσεις των φαρμάκων, περνάει δύσκολα και οι προβλέψεις λένε ότι το άμεσο μέλλον θα είναι δυσοίωνο, ειδικά για τους νεώτερους φαρμακοποιούς. Το επάγγελμα είναι κορεσμένο παντού και βέβαια σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας.

Με αφορμή το κλείσιμο της φαρμακαποθήκης «Ασκληπιός» στα Τρίκαλα, μετά από 44 ολόκληρα χρόνια παρακαλώ, γνώστης της αγοράς μας μετέφερε την εκτίμηση ότι σχεδόν τα μισά φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα είναι καταδικασμένα να κλείσουν. Ο τζίρος έχει πέσει δραματικά, το ίδιο και τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι περισσότερες προμήθειες των φαρμάκων γίνονται πια με μετρητά.

Τα παλιά φέσια διαιωνίζονται απειλητικά για τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους σφίγγουν τα λουριά για ρευστό στους φαρμακοποιούς. Κάποιοι νέοι φαρμακοποιοί στο μέλλον θα βρουν δουλειά σε φαρμακεία που θα λειτουργούν μέσα στα σούπερ μάρκετ, ή θα «οχυρωθούν» σε ομάδες ιδρύοντας δικά τους φαρμακεία.

Μένει όμως να επαληθευτεί τι σηκώνει η αγορά, καθώς ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει το μέλλον είναι η καταναλωτική δύναμη του κοινού…

Λ.Ε.