Η χθεσινή ημέρα της αλήθειας για τον ελληνικό τουρισμό, με την έναρξη της «απόβασης» στις ελληνικές ακτές των από Βορρά κυμάτων παραθεριστών, μετατέθηκε για αργότερα, τουλάχιστον ως προς το εύρος της. Τα παράλια της Λάρισας, οι Νέοι Πόροι και ο Πλαταμώνας θα χρειαστεί να περιμένουν.

Τα θεαματικά σκαμπανεβάσματα της επιδημιολογικής καμπύλης τις τελευταίες μέρες στις χώρες που παραδοσιακά λειτουργούν ως ισχυρές τουριστικές «δεξαμενές» για την Ελλάδα, οδήγησαν την ύστατη ώρα την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση να ανοίξει μόνο τα σύνορα με τη Βουλγαρία, αφήνοντας για αργότερα και ανάλογα με την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην επικράτειά τους, το άνοιγμα των διαβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, αλλά και την Τουρκία. Επ’ αυτού κατέφθαναν τις τελευταίες μέρες ανησυχητικά μηνύματα καθώς αυξάνονταν με γεωμετρική, σε κάποιες περιπτώσεις, πρόοδο τα κρούσματα του κορωνοϊού σε Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Αλβανία, απ’ όπου αναμένονται αυξημένες ροές.

Ενδεικτικά, μόνο την Πέμπτη στην πόλη των Σκοπίων είχαν καταγραφεί 134 νέα κρούσματα, αριθμός υπερβολικά μεγάλος για τα δεδομένα της χώρας, ενώ ο δείκτης των κρουσμάτων ανέβαινε επικίνδυνα και στην Αλβανία αλλά και στη Σερβία, και μερικώς και στη Βουλγαρία.

Για την Ελλάδα οι φόβοι εδράζονταν αφενός στο ενδεχόμενο να αναγκαστούν να κλείσουν, σε περίπτωση μεγάλης διασποράς, και πάλι οι κυβερνήσεις των πληττόμενων χωρών τα σύνορά τους και μαζί τις τουριστικές «στρόφιγγες» προς τον Νότο, και αφετέρου στον κίνδυνο να υπάρξει, με ανοιχτά τα σύνορα, μεγάλος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων και να εγκατασταθεί για τα καλά ο ιός στις παραλίες μας.

Το ενδιαφέρον εστιαζόταν κυρίως στην κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς σε μια ενδεχόμενη παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εκεί θα αποκλειόταν η ροή οδικού τουρισμού από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, χώρες της Βαλτικής κ.ά.) προς την Ελλάδα που γίνεται μέσω του ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου Ε-10, ο οποίος συνδέει το Αιγαίο με την «καρδιά» των ευρωπαϊκών τουριστικών αγορών και παραμένει κλειστός.

Για τον λόγο αυτό υπήρξε έντονη διπλωματική κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, μεταξύ Αθήνας, Σκοπίων και Βελιγραδίου –μια και εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στην Ελλάδα για διακοπές– με επαφές και των υπουργών Eξωτερικών των τριών χωρών.

Εως και το μεσημέρι της Παρασκευής στις δεκατέσσερις συνολικά μεθοριακές μας διαβάσεις στα βόρεια σύνορα, από την Hπειρο έως τον Eβρο, γίνονταν προετοιμασίες για τη διέλευση των πρώτων καραβανιών του οδικού τουρισμού από αύριο. Η συνεχής επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη γειτονιά μας, όμως, σε συνδυασμό με τις εναγώνιες προειδοποιήσεις πολλών παραγόντων, όχι μόνο του τουρισμού, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανεξέλεγκτη εισαγωγή «κρυφών» κρουσμάτων, οδήγησαν την κυβέρνηση στο άνοιγμα των συνόρων μόνο με τη Βουλγαρία, όπου, πάντως –και εκεί– η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Eτσι εκείνοι που θα... λιαστούν στις ακτές του Βορείου Αιγαίου θα είναι οι Βούλγαροι παραθεριστές και όσοι άλλοι «γενναίοι του Βορρά» (Ρουμάνοι, Ούγγροι, Ουκρανοί, κ.λπ.) θα θελήσουν ενδεχομένως να μετακινηθούν μέσω Βουλγαρίας για να φτάσουν στην Ελλάδα. Η «κάθοδος των μυρίων» μετατίθεται για μετά τις 30 Ιουνίου οπότε, εκτός και εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, αναμένεται να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα και για τις άλλες γειτονικές χώρες και θα ενεργοποιηθεί ο χρυσοφόρος για τον τουρισμό μας αυτοκινητόδρομος Ε-10. Οι ελληνικές αρχές, εν τω μεταξύ, έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των παραθεριστών με την αυστηρή εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κέντρα διασκέδασης στις παραλίες, κ.α. και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε σε συσκέψεις γύρω (και) από το φλέγον αυτό ζήτημα ο κ. Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος αναμένεται και πάλι στην πόλη σήμερα για να συντονίσει την επιχείρηση υποδοχής των πρώτων Βαλκάνιων τουριστών στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση, όπως παραδέχονται αρμοδίως, καθώς «ο οδικός τουρισμός αποτελεί έναν πληθυσμό που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί σε περίπτωση υγειονομικής κρίσης» και οι εκ Βαλκανίων ροές κινούνται στη συντριπτική τους πλειονότητα με αυτοκίνητα και τροχόσπιτα.

Σε σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων (Ενωση Ξενοδοχείων, Ενωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κάμπινγκ, Ασφαλιστικών εταιρειών, Ιατρικών Εταιρειών και Ιατρών του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών), που οργανώθηκε στη Χαλκιδική, κορυφαίο προορισμό του οδικού τουρισμού με 400.000 διανυκτερεύσεις το καλοκαίρι, ενόψει του –μερικού πια– ανοίγματος, αύριο, των συνόρων, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχουν ιδιαιτερότητες και πρακτικά ζητήματα που αφορούν σοβαρά κενά ασφάλειας στη διαχείριση ύποπτων περιστατικών και ως εκ τούτου, προκύπτουν αυξημένες πιθανότητες διασποράς της COVID-19, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την τουριστική εικόνα της χώρας μας, καθώς το άνοιγμα των συνόρων στις 15/6 θα φέρει και τους πρώτους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες».

Οι συμμετέχοντες απέστειλαν επιστολή με τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», πρόκειται να επισκεφθεί στις 23 Ιουνίου τη Χαλκιδική, και την επομένη θα μεταβεί στη Σόφια, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Σταύρο Τζίμα Καθημερινή)