Μπορεί η Ελλάδα να παραμένει ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες χώρες-προορισμούς για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ωστόσο εμφανίζεται να έχει διολισθήσει κατά μία θέση σε σχέση με την κατάταξή της την αντίστοιχη περυσινή χρονική στιγμή. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία προηγούνται, ενώ πάρα πολύ κοντά στη χώρα μας βρίσκεται πλέον η Κροατία.

Σε κάποιες συγκεκριμένες αγοράς, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, η Ελλάδα διατηρεί την τέταρτη θέση στο top 5 των προτιμώμενων προορισμών, όχι όμως για τους Γερμανούς, τους Ιταλούς, τους Βέλγους, τους Πολωνούς και τους Αυστριακούς. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της European Travel Commission, δηλαδή της ευρωπαϊκής ένωσης των οργανισμών τουρισμού, που διενήργησε η Mindhaus.

Αν και τα συγκεκριμένα δεδομένα αφορούν προθέσεις ταξιδιών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, γεγονός που σημαίνει πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η Ελλάδα μπορεί να ανέβει μία ή και δύο θέσεις ως κορυφαίος καλοκαιρινός προορισμός, είναι πλέον δεδομένο πως διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και μάλιστα με χώρες-κολοσσούς.

«Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει την πολυτέλεια να εφησυχάζει», σημειώνει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, γενικός διευθυντής της Mindhaus, η οποία διενεργεί τις έρευνες αυτές για λογαριασμό της European Travel Commission. «Η διάθεση για διεθνή ταξίδια το 2022 συνεχίζει μεν να ανακάμπτει, όμως ο ανταγωνισμός, ιδιαίτερα από χώρες της περιοχής μας όπως η Κροατία, έχει ενταθεί σημαντικά», εξηγεί και προσθέτει ότι «ενώ το 2021 η αίσθηση υγείας και ασφάλειας ήταν βασικός παράγοντας επιλογής προορισμού, φέτος οι ταξιδιώτες έχουν άλλες προτεραιότητες, οπότε το επόμενο τετράμηνο είναι κρίσιμο και πρέπει η Ελλάδα να κάνει δράσεις που θα ξαναθυμίσουν τα τουριστικά της πλεονεκτήματα, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της έναντι άλλων γειτονικών προορισμών».

Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (61%) παραμένουν αισιόδοξοι για τα ταξίδια μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, επιδεικνύοντας επιμονή παρά τη διαταραχή που προκαλεί ακόμα η «Ομικρον». Παράλληλα, η πρόθεση να μείνουν περισσότερο και να ξοδέψουν περισσότερα ενώ βρίσκονται στον επιλεγμένο προορισμό είναι άλλη μία σαφής τάση μεταξύ των ταξιδιωτών. Αυτό σχετίζεται και με την αυξανόμενη επιθυμία για ταξίδια στις αρχές του καλοκαιριού.

Η προτίμηση για ταξίδια άνω των 10 διανυκτερεύσεων αυξάνεται κατά 38% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ το ποσοστό των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από 2.000 ευρώ αυξάνεται κατά 31%, ειδικά μεταξύ εκείνων με ταξιδιωτικά σχέδια για τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2022. Τα ταξίδια αναψυχής παραμένουν η κορυφαία επιλογή για το 63% των «έτοιμων για ταξίδι» Ευρωπαίων.

Ταυτόχρονα, όμως, τα επαγγελματικά ταξίδια για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2020 δείχνουν επίσης σημάδια βελτίωσης. Τους επόμενους μήνες, το 15% των ερωτηθέντων αναμένει να ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους ή να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και συνέδρια.

Ηλίας Γ. Μπέλλος Καθημερινή