Σε περαιτέρω καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται φορείς του τουρισμού ενόψει του νέου 4ου κύματος της πανδημίας, που οδηγείται από την επιθετική μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». Δεν αποκλείεται μάλιστα η υποτροπή της πανδημίας να οδηγήσει σε αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στον εισερχόμενο τουρισμό και, ακόμα πιθανότερα, της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ωστόσο, καθαρή εικόνα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εκτιμάται πως δεν μπορεί να υπάρξει νωρίτερα από τα τέλη Ιουλίου, οπότε θα έχει διαφανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τόσο η επιδημιολογική τάση όσο και η πρόοδος των εμβολιασμών. Πάντως, σε μια πολυαναμενόμενη από νωρίτερα φέτος εξέλιξη, η Βρετανία ανακοίνωσε πως από τις 19 Ιουλίου οι εμβολιασμένοι πολίτες της θα μπορούν να επισκέπτονται ακόμα και χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, όπως η Ελλάδα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, όπως ισχύει σήμερα. Η απόφαση, εφόσον δεν μεταβληθεί ένθεν και ένθεν των συνόρων, ενδέχεται να φέρει επιτέλους σημαντικό συγκριτικά με πέρυσι αριθμό επισκεπτών από τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, εφόσον δεν επιδεινωθεί περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δυνητικών ταξιδιωτών εξαιτίας της πανδημίας.

Αυστηρότερα πρωτόκολλα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην «Κ» σημειώνει ότι «χωρίς να παραγνωρίζουμε την υπαρκτή και δικαιολογημένη ανησυχία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, κυρίως εξαιτίας της μετάλλαξης “Δέλτα”, δεν μπορούμε παρά να αξιολογήσουμε ως ιδιαίτερα θετικά ορισμένα στοιχεία, όπως τον αριθμό των αφίξεων στη διάρκεια του Ιουνίου».

Κατ’ ουσίαν ήταν αυτός ο πρώτος μήνας του ανοίγματος για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 και τα δεδομένα από το πλήθος των εισερχόμενων ταξιδιωτών είναι άκρως ενθαρρυντικά, αναφέρει ο υπουργός. «Πήγαμε πολύ καλύτερα από τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς, ενώ τώρα η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους πολίτες της είναι πολύ σημαντική και αναμένουμε τη θετική επίπτωση που θα έχει άμεσα στον ελληνικό τουρισμό».

Ηδη πολλοί Βρετανοί τουρίστες, παρά την υποχρέωση να μείνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή στη χώρα τους, επέλεξαν να επισκεφθούν την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, εξηγεί. «Αυτό αποδεικνύει, εκτός των άλλων, το πόσο έντονη είναι η επιθυμία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν ξανά. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να τονίσω ότι για την ελληνική κυβέρνηση η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει απόλυτη προτεραιότητα. Και γι’ αυτό ακριβώς δεν θα διστάσουμε να αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από την πρώτη στιγμή το μήνυμα ήταν: ανοίγουμε με ασφάλεια - τηρούμε τα πρωτόκολλα - επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς».

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος που είχε τεθεί νωρίτερα φέτος για ανάκτηση του 50% της τουριστικής δραστηριότητας του 2019, περί τα 9,1 δισ. ευρώ δηλαδή, θεωρείται πλέον από τους ανθρώπους της τουριστικής αγοράς ως μη επιτεύξιμος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το σύνολο των επισκεπτών της χώρας από το εξωτερικό διαμορφώθηκε στα 7,406 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή κατά 78,2% χαμηλότερα από τα 31,3 εκατομμύρια του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν επίσης κατά 76,2%, στα 4,319 δισ. ευρώ από 18,17 δισ. ευρώ το 2019. Δηλαδή κατά το 2020 η τουριστική δραστηριότητα υποχώρησε στο 23% περίπου αυτής του 2019.

Ομως, μη επιτεύξιμος θεωρείται πλέον και ο στόχος για την ανάκτηση του 45% της δραστηριότητας του 2019. Ο πήχυς πλέον τοποθετείται μεταξύ 30% και 35%. Με δεδομένο ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2019 ανήλθαν στα 18,17 δισ. και αυτές του 2020 στα 4,31 δισ., το 35% που αναμένεται φέτος αντιστοιχεί σε 6,35 δισ., δηλαδή 2 δισ. περισσότερα από πέρυσι (ή 47% αύξηση το 2021 σε σχέση με 2020).

Ηλίας Γ. Μπέλλος Καθημερινή