«Πάγωσαν» τις πληρωμές οι tour operators και τις μεταθέτουν για την Άνοιξη του 2021. Λόγο για αγώνα επιβίωσης κάνουν από την πλευρά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι, ενώ το θέμα αφορά και τις Σποράδες όπου ο Γερμανικός κολοσσός μεταφέρει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

Η αρχή έγινε από την TUI, προ ημερών ενημέρωσε τους ξενοδόχους με τους οποίους συνεργάζεται  πως θα πληρώσει το 25% όσων τους οφείλει  μέχρι το τέλος του χρόνου και το υπόλοιπο 75% Μάρτιο- Απρίλιο 2021. Το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Τουρισμού προσάρμοσε την πολιτική του για τις αφίξεις στα μέτρα του μεγαλύτερου tour operator. Τώρα λίγους μήνες μετά, η TUI αφήνει ξεκρέμαστους τους Έλληνες ξενοδόχους.

Η TUI υποστηρίζει  πως δεν μπορεί να πληρώσει τώρα το σύνολο των οφειλών διότι δεν «πάνε» καλά  τα χειμερινά προγράμματα και μεταθέτει το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών για την Άνοιξη.

Άλλοι tour operators δημιουργούν προσκόμματα στις πληρωμές, υποστηρίζοντας πως δεν συμφωνούν οι λογαριασμοί, τι οφείλουν δηλαδή στους Έλληνες ξενοδόχους.

Και άλλοι, όπως το Itaka που είναι από τους μεγαλύτερους t.o. της Πολωνίας, αρνείται να πληρώσει τις οφειλές του λόγω lockdown. Να σημειωθεί ότι αρκετοί ξενοδόχοι έχουν στραφεί νομικά εναντίον του και έχουν στείλει εξώδικα.

«Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη ισορροπία μεταξύ της επιβίωσης του κλάδου και του μακροχρόνιου σχεδιασμού. Πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, όμως πρώτα πρέπει να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις», δηλώνει στο mononews.gr ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Το σύνολο των ξενοδόχων ζητά να δοθεί λύση και στο θέμα των επιταγών –να σημειωθεί ότι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης-, καθώς έληξε η αναστολή των μέτρων που ίσχυε μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Πλέον επιταγή που δεν πληρώνεται μπορεί να σφραγιστεί, ωστόσο και με την προϋπόθεση ότι θα πληρωθεί η επιταγή μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2021, δεν γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία και δεν βγαίνει διαταγή πληρωμής.

Η παύση πληρωμών από τους t.o. έχουν φέρει σε απόγνωση πολλούς ξενοδόχους που περίμεναν να πληρωθούν για να καλύψουν κάποιες από τις υποχρεώσεις.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λένε, καθώς ο  τζίρος για το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας κινήθηκε στην περιοχή του 20% με 40%, σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι η σεζόν ήταν από τις πλέον βραχύβιες στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Έφη Καραγεώργου