Η αύξηση των κρατήσεων και η σταθερή υποχώρηση της πανδημίας ανεβάζουν τους δείκτες της αισιοδοξίας για ένα πολύ καλύτερο τουριστικό καλοκαίρι στη Θεσσαλία σε σύγκριση με το περσινό.

Στις Σποράδες οι τοπικοί ξενοδόχοι βλέπουν τις κρατήσεις των tour operators συνεχώς να αυξάνονται ενώ παρόμοια σημάδια έχουν και τα ξενοδοχεία της Καλαμπάκας που πιστεύουν ότι οι επισκέψεις  στα Μετέωρα θα αυξηθούν σημαντικά.

Στο γενικότερο πλαίσιο, έπειτα από μια συνεχή περίοδο καθοδικών αναθεωρήσεων των εκτιμήσεων για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, τις οποίες επέβαλε η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές από τις οποίες έλκει επισκέπτες, οι πρώτες ενδείξεις πως το χειρότερο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί είναι γεγονός. Κυβέρνηση και τουριστικοί φορείς, από τα μέσα Μαρτίου και μετά, μελετώντας τα δεδομένα άρχισαν να εκτιμούν πως ο στόχος της ανάκτησης του 40%-50% της δραστηριότητας του 2019, που αποτελούσε την κεντρική πρόβλεψη στην αρχή του έτους, ενδέχεται να αποδειχθεί μη εφικτός. Ορισμένοι μάλιστα επεξεργάζονταν και σενάρια κοντά στο 35%.

Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, τα δεδομένα που διαμορφώνονται οδηγούν αρκετούς στην εκτίμηση πως ενδεχομένως από τα τέλη Μαΐου και μετά η δραστηριότητα να βελτιωθεί σημαντικά, οδηγώντας τελικά τον τουρισμό σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το 40% του 2019. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χρονιά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική υποτροπή της πανδημίας, αναμένεται να είναι καλύτερη από την περυσινή. Ισως όχι τόσο καλύτερη όσο πολλοί πίστεψαν το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά σίγουρα καλύτερη από το 2020. Αυτά όμως εφόσον η COVID-19 δεν επανακάμψει, όπως συνέβη τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο εννεάμηνο.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που επαναφέρουν οψίμως την αισιοδοξία στην τουριστική αγορά: αφενός η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η αποτελεσματικότητά τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και η παράλληλη διαδικασία αποδοχής των εμβολιασμένων ή όσων έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς πολλές διατυπώσεις στη χώρα, και αφετέρου η διαφαινόμενη επιστροφή των Αμερικανών ταξιδιωτών στην Ευρώπη και μάλιστα με ιδιαίτερη δυναμική. Για να υλοποιηθεί πάντως αυτή η επιστροφή των Αμερικανών μένει ακόμα να ολοκληρωθούν κάποιες συμφωνίες σε επίπεδο Ουάσιγκτον – Βρυξελλών. Από την άλλη πλευρά, στην αγορά μετρούν εννέα απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα φέτος, αριθμός που οι παλαιότεροι στην αγορά δεν θυμούνται να έχει υπάρξει ξανά.

Σύμφωνα με το Airports Council International (ACI), η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη το 2021 αναμένεται να ανέλθει συνολικά στο 44% της αντίστοιχης του 2019, με το γ΄ τρίμηνο να φτάνει στο 60% και το δ΄ τρίμηνο στο 55% του 2019, δηλαδή μια αισθητή βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Eurocontrol, η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη το 2021 αναμένεται να ανέλθει στο 51% της αντίστοιχης του 2019.

Z.H. thessaliaeconomy.gr