Ήταν το 1958, όταν δύο αδέρφια από τα Τρίκαλα, ο Αριστοτέλης και ο Γιώργος Διβάνης, ακολουθώντας τη συμβουλή τού τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ενασχόληση με τον τουρισμό και τη φιλοξενία εγκαινίασαν το πρώτο ξενοδοχείο τους στα Τρίκαλα. Μάλιστα θεωρήθηκε ιδιαίτερα καινοτόμο εγχείρημα καθώς το καθένα από τα 65 δωμάτια της μονάδας διέθετε δικό του λουτρό!

Σήμερα 60 χρόνια μετά ο όμιλος Διβάνη είναι από τους πιο ισχυρούς τουριστικούς ομίλους της χώρας και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αμέσως μετά την πρώτη επιχειρηματική του πρωτοβουλία στον χώρο του Τουρισμού η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο Αριστοτέλης Διβάνης διαβλέπει την ανερχόμενη εξέλιξη του εμβληματικού προορισμού των Μετεώρων και παίρνει τη μεγάλη απόφαση για την ίδρυση του δεύτερου ξενοδοχείου του Ομίλου στην Καλαμπάκα.

Μετά το τέλος της δικτατορίας, ο Όμιλος είναι πλέον ο μεγαλύτερος στη Θεσσαλία ανοίγοντας την τρίτη του μονάδα, αυτή τη φορά στην πόλη της Λάρισας (όπως την ξέρουμε σήμερα απέναντι από το αρχαίο θέατρο). Το επόμενο βήμα έγινε στην πρωτεύουσα. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση της δεύτερης δεκαετίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, τα δύο αδέρφια σε συνεργασία με τον συντοπίτη του κ. Ζαφόλια εγκαινιάζουν το πρώτο τους ξενοδοχείο στην Αθήνα στην περιοχή της Ακρόπολης.

Επιλέγουν στρατηγικά το δημοφιλέστερο σημείο της χώρας και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο για να το ταυτίσουν με το πρώτο τους ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα. 

Η τρίτη δεκαετία του Ομίλου Διβάνη φέρνει ένα ακόμη ξενοδοχείο στην Αθήνα, το Divani Zafolia Alexandras, ένα ιστορικό κτήριο σε μια Αθήνα που άλλαζε.

Τα επόμενα χρόνια προβλέποντας τις τουριστικές ροές εξαγοράζουν το Corfu Kanoni. Έτσι, “γεννιέται” το πολυτελές Divani Corfu Palace και μετατρέπεται σε ένα μοναδικό για την περιοχή θέρετρο.

Το 1986 είναι η χρονιά που αρχίζει να δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις του Ομίλου μετά την ολοκλήρωση και των μεταπτυχιακών σπουδών του, ο Σπύρος Διβάνης, γιος του Αριστοτέλη. Η πείρα του ιδρυτή σε συνδυασμό με τη δυναμική και τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς οδηγούν τον Όμιλο στα επόμενα βήματα.

Αν και πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό, ο Όμιλος επανατοποθετείται δυναμικά στην αγορά της Αθήνας και κερδίζει το στοίχημα εξαγοράζοντας το ιστορικό ξενοδοχείο Caravel. Μέσα σε τρία χρόνια το Divani Caravel γίνεται η πρώτη σε κερδοφορία ξενοδοχειακή επιχείρηση και αποτελεί την πρώτη επιλογή για τη διεξαγωγή διεθνών και εγχώριων απαιτητικών εκδηλώσεων και συνεδρίων στις δεκαετίες που ακολουθούν.

Ταυτόχρονα, στην επέτειο των 40 ετών του, ο Όμιλος τολμά μια ακόμη σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας το εμβληματικό τοπόσημο των Νοτίων Προαστίων Apollon Pallas, στη Βουλιαγμένη. Μια στρατηγική κίνηση και επένδυση που τον καταξίωσε σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με την αγορά να αναγνωρίζει την ηγετική μορφή του.

Διεθνείς διακρίσεις και η ένταξη στα Leading Hotels of the World

Η πέμπτη δεκαετία των ξενοδοχείων Διβάνη φέρνει σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ριζική ανακαίνιση του Apollon Pallas, που πλέον ονομάζεται Divani Apollon Palace & Thalasso, καθώς και η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου θαλασσοθεραπείας 3.500 τ.μ. και του Συνεδριακού Κέντρου “Αριστοτέλης Διβάνης” θέτουν τις βάσεις για την αναβαθμισμένη παρουσία του ξενοδοχείου. Η  διεθνής αναγνώριση και η συμμετοχή στην παγκόσμια ξενοδοχειακή ελίτ με την ένταξη στην οικογένεια των Leading Hotels of the World έρχεται ως φυσική συνέχεια, με το Divani Caravel να ακολουθεί. H συνεχής προσπάθεια για την παροχή μοναδικών υπηρεσιών και οι σημαντικές επενδυτικές κινήσεις οδήγησαν στην άνθηση του Ομίλου με την απόκτηση ενός ακόμη ξενοδοχείου του Divani Apollon Suites.

Σήμερα ο όμιλος Διβάνη διαθέτει επτά ξενοδοχεία με ξεχωριστό ύφος το καθένα,  τέσσερα στην Αθήνα (Divani Caravel, Divani Apollon Suites, Divani Apollon Palace & Thalasso, Divani Palace Acropolis), και απο ένα στην Καλαμπάκα (Divani Meteora) στη Λάρισα (Divani Palace Larissa) και την Κέρκυρα (Divani Corfu),

Στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων, ο κ. Σπύρος Διβάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε σχετικά: “Είναι μεγάλη η χαρά αλλά και η ευθύνη των 60 χρόνων. Μια ιδέα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, που έκανε δειλά τα πρώτα της βήματα στον Τουρισμό, έγινε πράξη και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ξενοδοχειακούς Ομίλους της χώρας και έναν από τους λίγους αμιγώς ελληνικών συμφερόντων. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, ιδιαίτερα τα τελευταία 9 χρόνια, αλλά οι γερές βάσεις μας βοήθησαν να μείνουμε όρθιοι. Το όραμα του Αριστοτέλη Διβάνη, πάτερα μου και ιδρυτή των ξενοδοχείων Διβάνη, συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας δείχνει τα επόμενα βήματα. Δεν εφησυχάζουμε στιγμή, παρά αναζητούμε συνεχώς καινοτόμες ιδέες που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του Ομίλου όσο και του Τουρισμού στην Ελλάδα”.

Ο Όμιλος Διβάνη γιορτάζει τα 60 χρόνια παρουσίας του στον ξενοδοχειακό κλάδο πραγματοποιώντας μια σειρά επετειακών δράσεων και συνεχίζοντας τις εργασίες αναβάθμισης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Η επίσημη διοικητική  διάρθρωση της επιχείρησης

Την 18.10.2013 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ), πρακτικό της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, καθώς και τα από 22.6.2013 πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΒΑΝΗ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 124550501000, από τα οποία προκύπτει ότι:

Α) Το Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέχθηκε από την ανωτέρω Γενική Συνέλευση, με πενταετή θητεία, ήτοι από 22.6.13 έως 22.6.2018, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Αριστοτέλης Διβάνης του Σπυρίδωνα, κάτοικος Αθήνας, Ερεχθείου 18, κάτοχος του υπ' αριθμ. ΑΖ 026310 ΑΔΤ, με ΑΦΜ 002017407 − Δ.Ο.Υ Τρικάλων, Πρόεδρος.

2. Ερρίκος Διβάνης του Γεωργίου, κάτοικος Χαλανδρίου, Αμυκλών 8, κάτοχος του υπ' αριθμ. Ν 825265 ΑΔΤ, με ΑΦΜ 027529374 − Δ.Ο.Υ Τρικάλων, Αντιπρόεδρος.

3. Σπυρίδων Διβάνης του Αριστοτέλη, κάτοικος Αθήνας, Ερεχθείου 18, κάτοχος του υπ' αριθμ. Σ 624353 ΑΔΤ, με ΑΦΜ 026997530− ΔΟΥ Ε΄ Αθηνών, Διευθύνων Σύμβουλος.

4. Αικατερίνη Φωτίου του Σωκράτη, κάτοικος Εκάλης Φοίβου 9, κάτοχος του υπ' αριθμ. ΑΑ 002043 ΑΔΤ, με ΑΦΜ: 046602169− ΔΟΥ Χαλανδρίου, Σύμβουλος.

5. Κλεονίκη Διβάνη του Αριστοτέλη, κάτοικος Αθήνας, Ερεχθείου 18, κάτοχος του υπ' αριθμ. ΑΖ 026311 ΑΔΤ, με ΑΦΜ 112232192− ΔΟΥ Τρικάλων, Σύμβουλος.

Β) Εκπροσώπηση Εταιρείας

Το ΔΣ αποφασίζει ομοφώνως δυνάμει του άρθρου του καταστατικού ως εξής:

Αναθέτει από σήμερον την άσκησιν των δικαιωμάτων αυτού καθ' όσον αφορά τη Διοίκηση και διαχείρισιν της εταιρικής περιουσίας:

1. Εις τον Πρόεδρον του Δ.Σ. Αριστοτέλη Διβάνη,

2. Εις τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δ.Σ Σπύρο Α. Διβάνη.

Έκαστος των οποίων εκπροσωπεί εγκύρως την εταιρείαν, εξωδίκως και δικαστικώς, δεσμεύων ταύτην δια μόνης της υπογραφής του. Μεταξύ των δικαιωμάτων τα οποία έχουν οι ρηθέντες εκπρόσωποι της εταιρείας περιλαμβάνονται ενδεικτικώς αναφερόμενα και τα ακόλουθα: Να αναλαμβάνουν χρήματα, χρηματόγραφα, μερισματαποδείξεις και τοκομερίδια, να εισπράττουν χρήματα εμβαζόμενα ή οπωσδήποτε οφειλόμενα εις την Εταιρείαν, να εκδίδουν, αποδέχονται, οπισθογρα− φούν και εξοφλούν συναλλαγματικά γραμμάτια εις διαταγήν και επιταγάς να παραλαμβάνουν φορτωτικός, να συνάπτουν μετά των τραπεζών καιπιστωτικών οργανισμών συμβάσεις δια το άνοιγμα ενέγγυων πιστώσεων, έκδοσιν εγγυητικών επιστολών υπέρ της εταιρείας και προς οιονδήποτε νομικόν ή φυσικόν πρόσωπον είσπραξιν φορτωτικών μετ' ενεγγύου προκαταβολής, μίσθωσιν θυρίδων θησαυροφυλακίου, χορήγησιν προς την εταιρείαν πιστώσεων διά ανοικτού λογαριασμού επί προσωπική ασφάλεια και δια την αύξησιν των ήδη υφισταμένων τοιούτων πιστώσεων ή και ησφαλισμένων δια γραμματίων ή και παντός είδους ενεχείρου και να ποιούνται χρήσιν αυτών (είτε δια επιταγών είτε δι' εντολών είτε δι' αποδείξεων λήψεως χρημάτων) ως και των υπό της εταιρείας μεμισθωμένων χρηματοκιβωτίων, να παρέχουν προς εξασφάλισιν εν γένει απαιτήσεων κατά της εταιρείας ενέχυρον πάσης φύσεως, να αναλαμβάνουν τα εις ενέχυρον δοθέντα και να χορηγούν ανταλλαγή εξ' εγγυητικών επιστολών, να επισυνάπτουν μισθώσεις χρηματοκιβωτίων, να ποιούνται χρήσιν αυτών να λύουν τοιαύταις μισθώσεις και εν γένει να ενεργώσι πάσαν πράξιν διαχειρήσεως υπογράφοντες πάσαν σύμβασιν και δικαιοπραξίαν, της ανωτέρω απαριθμήσεως ούτω ενδεικτικής και ουχί περιοριστικής.

Επίσης οι ανωτέρω εκπροσωπούν και δεσμεύουν την εταιρείαν δια μόνης της υπογραφής των από κοινού ή και κεχωρισμένως εις πάσαν αρχήν Δημοτικήν−Αστυνομικήν−Δημοσίου Οργανισμού−Δικαστικήν Αρχήν και εις πάσαν Ελληνικήν Τράπεζαν οργανισμόν Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου εγκατεστημένη εν Ελλάδι ή στο εξωτερικόν και τέλος ασκούν κάθε εποπτείαν επί του προσωπικού του ξενοδοχείου και καθορίζουν τας αμοιβάς αυτών μέχρι και του Γενικού Διευθυντού του ξενοδοχείου.

 

Με πληροφορίες από εφημερίδα Ναυτεμπορική (Λάμπρος Καραγεώργος)