Οικονομική ανάσα εν μέσω πανδημίας αποτελεί για τα χωριά του Πηλίου ο Ισραηλινός τουρισμός και αυτό το φθινόπωρο. Οι επισκέπτες, αν και λιγότεροι από άλλες χρονιές επέλεξαν και φέτος για τις διακοπές τους την γοητεία του βουνού των Κενταύρων, με την παρουσία τους να αυξάνεται εντυπωσιακά με το τέλος του καλοκαιριού.

Το Πήλιο αρέσει ολοένα και περισσότερο στους Ισραηλινούς ταξιδιώτες -που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία- καθώς επιλέγουν τον περιπατητικό τουρισμό στις πλαγιές του βουνού και ενθουσιάζονται με το Ελληνικό φαγητό.

Παρόμοιο προορισμός με το Πήλιο είναι αυτή την εποχή και τα Ζαγοροχώρια στην Ήπειρο.

Η Ελλάδα από το 2018 είναι η κορυφαία επιλογή διακοπών για τους περισσότερους Ισραηλινούς, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Ουκρανία, την Ιταλία και τη Ρωσία. 

Η Τουρκία διατηρεί τη δεύτερη θέση όχι ως τελικός προορισμός αλλά ως σημείο διέλευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2019 επισκέφτηκαν τη χώρα μας πλέον των 680.000 επισκεπτών. 

Τη διετία 2018 - 2019 καταγράφηκε αύξηση 26% των ισραηλινών επισκεπτών, ενώ σε σχέση με το 2013 έχουν διπλασιαστεί.

Οι καλές σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ συντηρούν και τον εξερχόμενο τουρισμό. Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία έχουν αρχίσει να​ προωθούν τους Έλληνες τουρίστες προς το Ισραήλ, με έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό. Τα σύντομα ταξίδια τριών ημερών και τα city breaks είναι αυτά που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Έλληνες ταξιδιώτες.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr