Σημαντικές «ανάσες» από την κατανάλωση των Χριστουγέννων έλαβε η εμπορική αγορά, με τις κεντρικές οδούς να πλημμυρίζουν από καταναλωτές που κατέβηκαν στην όμορφα στολισμένη πόλη για να περάσουν ξεχωριστά και να προβούν σε αγορές.

Μετά από ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο οι έμποροι περίμεναν τις γιορτές για να «ανασάνουν» και να δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν ξανά με λίγα χρήματα. Και μπορεί οι εποχές να μην συγκρίνονται με τις αντίστοιχες προ μνημονίων που καταβάλλονταν και τα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους, ωστόσο και τώρα αυτές οι μέρες διαφέρουν από τις υπόλοιπες.

Αυτό μάλιστα φάνηκε σε έντονο βαθμό την περασμένη Κυριακή, παραμονή Χριστουγέννων, οπότε η οδός Ερμού πλημμύρισε από καταναλωτές. Έμποροι σημείωσαν πως τόσους πολίτες να κατακλύζουν την αγορά, είχαν καιρό να δουν.

Για τους εμπόρους οι γιορτές χωρίζονται σε δύο περιόδους. Η πρώτη είναι η εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και η δεύτερη η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Την περασμένη εβδομάδα καταβλήθηκαν συντάξεις, μισθοί, δώρα, επιδόματα και άλλα βοηθήματα, με συνέπεια τα νοικοκυριά τα οποία στενάζουν από την ακρίβεια, να μπορέσουν να τονωθούν και να διαθέσουν ένα μέρος των χρημάτων για την κατανάλωση.

Οι έμποροι, αν και περιμένουν και την πρωτοχρονιά για να κάνουν το λεγόμενο ταμείο των γιορτών και να έχουν μια συνολική εικόνα, δεν παραβλέπουν πως τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, καταγράφηκε μια κορύφωση της αγοραστικής κίνησης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος επισήμανε πως «με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό, ο κόσμος κινήθηκε και κινείται στην αγορά και αυτό μας χαροποιεί, μας γεμίζει με αισιοδοξία, ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμη πέντε μέρες για να κλείσει η χρονιά. Στο κλείσιμο της χρονιάς μπορεί να έχουμε δεδομένα τα οποία για τις τελευταίες μέρες, να είναι ενθαρρυντικά. Μακάρι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην αγορά, να αντικατοπτριστεί και στους επιθυμητούς τζίρους των καταστημάτων».

Η αγορά συνεχίζει να λειτουργεί με το εορταστικό ωράριο. Μεθαύριο Σάββατο τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 απόγευμα.

Πάνω από 80% οι πληρότητες

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της χερσαίας Μαγνησίας οι οποίες ξεπέρασαν το 80%. «Για τα δεδομένα που βίωσε ο νομός, νομίζω ότι τα πήγαμε πολύ καλά» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης και πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι επισκέπτες ήρθαν στον νομό για τρεις διανυκτερεύσεις».

Μάλιστα αναφερόμενος στα δεδομένα για την πρωτοχρονιά που επίσης είναι ένα γεμάτο τριήμερο, είπε πως «μέχρι στιγμής οι πληρότητες βρίσκονται στο 60% και ελπίζουμε να αυξηθούν».

Φώτης Σπανός, Θεσσαλία