Χρειάζονται κάτι λίγο παραπάνω από 2 ώρες και η διάνυση της απόστασης Πειραιάς Σέριφος για να ανακαλύψει κανείς την ομορφιά της απλότητας, τη μετουσίωση του Κυκλαδίτικου πνεύματος: Ο ήλιος, το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και οι βραχώδεις σχηματισμοί, που παραπέμπουν στον μύθο του Περσέα. Στην προσπάθειά του να απαλλάξει τη μητέρα του Δανάη από τη συνεχή πολιορκία του βασιλιά Πολυδέκτη, ο Περσέας δέχθηκε τη δοκιμασία, που έθεσε ο βασιλιάς, έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας και όταν το πήγε στη Σέριφο για να το δείξει στον Πολυδέκτη, εκείνος και όσοι τριγύρω του το κοίταξαν, πέτρωσαν.

 Δεν υπάρχει σπιθαμή της Ελλάδας χωρίς μια ιστορία, που να γοητεύει και η Σέριφος δεν είναι εξαίρεση, παρότι στη συνείδηση των πολλών υφίσταται απλώς ως εναλλακτικός προορισμός για χαλαρές διακοπές. Την ιστορία του νησιού μπορεί να ανακαλύψει κανείς ανά πάσα στιγμή, αφού το δρομολόγιο Πειραιάς Σέριφος εκτελείται καθημερινά και μάλιστα με πρωινές αναχωρήσεις, ώστε ο επισκέπτης να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ημέρα του στο νησί.

Σε 2,5 ώρες από τον Πειραιά ξεδιπλώνεται ιστορία αιώνων στη Σέριφο

  Η Σέριφος ήταν γνωστή για τα μεταλλοφόρα κοιτάσματά της από την αρχή της ιστορίας της, καθώς Μινωίτες και Μυκηναίοι, που κατά καιρούς την αποίκησαν, τα εκμεταλλεύτηκαν, ενώ και τα σπαθιά του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των εταίρων του κατασκευάστηκαν από μεταλλεύματα του νησιού. Στην περιοχή Αβεσσαλό υπάρχουν ακόμη σημάδια της τότε δραστηριότητας. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα υπήρξε εντατική εκμετάλλευση των ορυχείων, που με τον καιρό παρήκμασαν. Πλέον εκτός από την τεράστια πέτρινη γέφυρα, που δεσπόζει στο Μέγα Λιβάδι, δεν υπάρχει κάτι άλλο να θυμίζει την άλλοτε μεταλλευτική δραστηριότητα του νησιού.

 Οι λάτρεις της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής μπορούν να θαυμάσουν εξαίσια δείγματά της σε μια περιήγηση στα νησιά του συμπλέγματος, απλώς ανατρέχοντας στα δρομολόγια πλοίων Κυκλάδες. Ειδικά όμως στη Σέριφο ο Κυκλαδίτικος ρυθμός συνδυάζεται με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και μάλιστα η Χώρα θεωρείται πρότυπο οχυρωμένου οικισμού, επειδή είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στον βραχώδη όρμο του Λιβαδιού.

 Πέραν του όμορφου γαλαζοπράσινου τοπίου το νησί έχει να επιδείξει μια σειρά από ιστορικά, πολιτισμικά μνημεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο με στοιχεία της καθημερινής ζωής της Σερίφου. Σε περίοπτη θέση με πανοραμική θέα βρίσκεται ο «θρόνος του Κύκλωπα» Πολύφημου, τον οποίο τύφλωσε ο Οδυσσέας. Το Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών χτισμένο το 1572, τα ιαματικά λουτρά, η υπόγεια στοά μέχρι τον Κουταλά, όλα έτοιμα να υποδεχθούν τον επισκέπτη, όλα έτοιμα να ξεδιπλώσουν την ιστορία τους. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να πάρει ένα από τα δρομολόγια πλοίων Κυκλάδες.