Αυλαία τουριστικής σεζόν στα νησιά των Βορείων Σποράδων με τα βλέμματα των ξενοδόχων να στρέφονται στο 2021, με την προσδοκία ότι το εμβόλιο θα τονώσει την ψυχολογία των τουριστών και θα αλλάξει τα δεδομένα της ερχόμενης σεζόν. Η τελευταία πτήση της Jet 2 αναχώρησε το περασμένο Σάββατο 10 Οκτωβρίου από το αεροδρόμιο της Σκιάθου με προορισμό το Μάντσεστερ της Αγγλίας, κλείνοντας τη φετινή τουριστική σεζόν, που κινήθηκε σε ρυθμούς πανδημίας.

«Χειμερινό τοπίο» στο νησί του Παπαδιαμάντη μετά την ολοκλήρωση των πτήσεων εξωτερικού, με τις εποχιακές επιχειρήσεις να έχουν κλείσει, μετρώντας απώλειες, λόγω πτώσης τζίρου.

Η μείωση στην τουριστική κίνηση του Αυγούστου άγγιξε το 71% στη Σκιάθο, ενώ αναμένονται τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για τον τελευταίο μήνα της σεζόν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου αναφέρει ότι: «Εμείς ήδη δουλεύουμε για το 2021. Πάντα δουλεύουμε για την αυριανή μέρα. Αυτό που είναι σίγουρο, ότι αυτοί που άνοιξαν, όσοι άνοιξαν, προσπάθησαν να καλύψουν τα έξοδά τους. Ολοι πάντως, όσοι ανοίξαμε αλλά και όσοι δεν λειτούργησαν τις επιχειρήσεις τους, είμαστε στην ίδια αφετηρία, με κοινές προσπάθειες για το 2021».

Το μέλλον αβέβαιο, με τις ελπίδες για εξομάλυνση της κατάστασης να εναποτίθενται στο εμβόλιο και τον πρόεδρο να επισημαίνει: «Μακάρι να βρεθεί το εμβόλιο, εμείς δεν είμαστε γιατροί, ούτε επιδημιολόγοι για να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Πιστεύουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Το σημείο στο οποίο στάθηκε, ωστόσο, με έμφαση, είναι το «πισωγύρισμα», το άνοιγμα και στη συνέχεια το κλείσιμο αεροπορικών πτήσεων, φαινόμενο που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι της πανδημίας. «Αυτό που μας δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες. Εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και μπουν οι πτήσεις σε ρυθμό από το Μάιο, έστω και αν έχουμε μειωμένη κίνηση σε σύγκριση με το 2019, ξέρουμε να κάνουμε προγραμματισμό. Αυτό που σκοτώνει την επιχειρηματική κοινότητα του τουρισμού είναι το πισωγύρισμα. Αυτό πρέπει με κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί την επόμενη σεζόν» τόνισε ο κ. Ευσταθίου.

Στη γειτονική Σκόπελο

Ανάλογο το τοπίο και στη γειτονική Σκόπελο, με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μαίρη Διαμάντη, να επισημαίνει ότι το 90% των επιχειρήσεων του νησιού έκλεισε 20 Σεπτεμβρίου και το υπόλοιπο 10% στις 28 Σεπτεμβρίου.

Οι τζίροι της φετινής σεζόν κυμάνθηκαν από 25 μέχρι 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις απώλειες να αγγίζουν το 70% στο νησί και το 40% των καταλυμάτων να παραμένει κλειστό φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου.

«Οι περισσότεροι είμαστε επηρεασμένοι από τις φετινές απώλειες τζίρου και το μόνο που μένει σαν τελικό αποτέλεσμα είναι ότι προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε υγιείς, κάνοντας μια ηρωική προσπάθεια, να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας. Πάνω απ’ όλα το κάναμε και για λόγους συναισθηματικούς, για την ψυχολογία μας, για να φανεί ανοιχτή η περιοχή, ο προορισμός, για είναι η Σκόπελος στα νησιά που θα βρίσκονται στον τουριστικό χάρτη και τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Με το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχει αναμονή για ενδεχόμενες εξελίξεις, από τις αρχές της καινούργιας χρονιάς. «Είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι, γιατί κρατάμε αυτή τη στιγμή τη χώρα ανοιχτή. Από τη φύση μας είμαστε αισιόδοξοι. Αισιοδοξώ γιατί είμαι χρόνια μέσα στον τουρισμό, έχω δει πολλές ανακατατάξεις. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί το εμβόλιο ώστε να ξεκινήσουν όλοι διακοπές του χρόνου. Πολλοί Βρετανοί και κάτοικοι άλλων χωρών δεν αποφάσισαν να ταξιδέψουν φέτος λόγω της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί το εμβόλιο για να συμπληρωθεί το παζλ του τουρισμού», σημείωσε η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου.

Στην Αλόννησο

Περιγράφοντας την εικόνα της Αλοννήσου μετά την λήξη της τουριστικής σεζόν, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Καλογιάννης, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τουρισμό, ανέφερε ότι «τέλος Σεπτεμβρίου έκλεισαν τα τελευταία ξενοδοχεία. Μόνο το λιμάνι κινείται με λίγα ιστιοπλοϊκά σκάφη που έρχονται, αλλά το νησί έχει εισέλθει πλέον στο χειμερινό του πρόγραμμα».

Η γενική εικόνα του νησιού μεταφράζεται σε μείωση της κίνησης κατά 70%, «σύμφωνα με την εικόνα που έχω. Ο Αύγουστος μας βοήθησε να καλύψουμε κάποιες πάγιες υποχρεώσεις. Όχι πολλές, αλλά κάποιες καλύφθηκαν. Αν δεν τελειώσει η πανδημία, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και την επόμενη χρονιά», είπε.

Καταθέτοντας την άποψή του υπογράμμισε ότι «αν βρεθεί μέχρι τέλος του έτους το εμβόλιο, ο κόσμος θα νιώθει πιο ασφαλής. Ευελπιστούμε ότι θα είναι καλύτερη η επόμενη χρονιά, θα ανοίξει η σεζόν κανονικά, ο κόσμος θα ταξιδέψει πιο άνετα. Το εμβόλιο θα τονώσει την ψυχολογία του κόσμου. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει», υπογράμμισε.

Γλυκερία Υδραίου Ταχυδρόμος