Μεγάλη αύξηση των κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα καταγράφεται από τη Βρετανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να επιτρέψει τα ταξίδια σε «πορτοκαλί» προορισμούς –όπως η Ελλάδα– χωρίς καραντίνα κατά την επιστροφή από τις 19 Ιουλίου και μετά. Η απόφαση αυτή γεννάει βάσιμες ελπίδες για τα  νησιά των Σποράδων για τόνωση των τουριστικών αυξήσεων, αφού η Βρετανία αποτελεί μία εκ των τριών κορυφαίων αγορών για τη χώρα μας, ενώ σε πολλούς προορισμούς οι Βρετανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών. Η EasyJet εμφανίζει εβδομαδιαία αύξηση έως 400% στις κρατήσεις μόνο για Κέρκυρα, ενώ σύμφωνα με την Thomas Cook οι αναζητήσεις για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι Βρετανοί σπεύδουν να κλείσουν επιτέλους τις πολυπόθητες «διακοπές στον ήλιο».

Η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας, που αποτέλεσε σηµαντικό αντικίνητρο για τον προγραµµατισµό ταξιδιών από τη Βρετανία προς την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, θα ισχύσει από τις 19 Ιουλίου για τους Βρετανούς που επιστρέφουν πίσω στη χώρα τους από ταξίδι σε «πορτοκαλί» προορισµούς όπως η Ελλάδα. Η Βρετανία είναι η δεύτερη µετά τη Γερµανία σηµαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισµό, µε την ταξιδιωτική κίνηση πέρυσι να διαµορφώνεται στο ένα εκατοµµύριο Βρετανούς και τις εισπράξεις στην Ελλάδα από αυτούς τους ταξιδιώτες να ανέρχονται στα επίπεδα των 750 εκατοµµυρίων. Το δε 2019, οπότε και η αγορά λειτουργούσε κανονικά, οι αφίξεις από τη Βρετανία είχαν ξεπεράσει τα 4 εκατοµµύρια ταξιδιώτες και οι δαπάνες τους στην Ελλάδα τα 2,5 δισεκατοµµύρια.

Ωστόσο, η απελευθέρωση αυτή έρχεται σύµφωνα µε ορισµένες πλευρές πολύ αργά, καθώς το µεγάλο τµήµα του καλοκαιριού θα έχει παρέλθει έως τις 19 Ιουλίου, ενώ η µετάλλαξη «∆έλτα» κινδυνεύει να φέρει νέους περιορισµούς από νωρίς το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση η βρετανική αγορά φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησής της, µε τις πληροφορίες να θέλουν τις κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα να τριπλασιάζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πλην όµως από ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα προηγουµένως. Πηγές του µεγαλυτέρου ευρωπαϊκού tour operator, TUI, εκτιµούν πως τις αµέσως επόµενες µέρες η ισχυρή ζήτηση που έχει χαρτογραφηθεί σε πρόσφατες σχετικές έρευνες θα µετατραπεί σε κρατήσεις, ενώ επιπροσθέτως µιλούν για εκτόξευση της επισκεψιµότητας των ιστοσελίδων της που αφορούν κρατήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύµφωνα µε τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης του Ηνωµένου Βασιλείου, οι Βρετανοί σπεύδουν στο Ιντερνετ και στα ταξιδιωτικά γραφεία για να κλείσουν επιτέλους τις πολυπόθητες διακοπές, για «µια θέση στον ήλιο» όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Μετά την άρση της καραντίνας για τους προερχόµενους από 140 προορισµούς, οι πλήρως εµβολιασµένοι Βρετανοί µπορούν να ταξιδέψουν και να επιστρέψουν χωρίς περιορισµούς από χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερµανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.ά. Σύµφωνα µε το Sky News, που µετέδωσε την άποψη εκπροσώπου του µεγάλου ταξιδιωτικού οργανισµού Thomas Cook, «οι αναζητήσεις ειδικά για την Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί και η χώρα αυτή θα είναι που θα ωφεληθεί περισσότερο από τις οικογένειες που θα κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές την τελευταία στιγµή».

Σύµφωνα µε την Daily Mail, η easyJet είδε τις κρατήσεις της να πενταπλασιάζονται µετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης και πρόσθεσε επειγόντως άλλες 145.000 θέσεις διαθέσιµες στην αγορά. Συγκεκριµένα, η εταιρεία καταγράφει εβδοµαδιαία αύξηση έως 400% στις κρατήσεις για Κέρκυρα, καθώς και προς Αλικάντε και Μάλαγα στην Ισπανία, Νίκαια στη Γαλλία και Φάρο στην Πορτογαλία. Οσο για τις πωλήσεις πακέτων διακοπών που προσφέρει η εταιρεία, η άνοδος φθάνει το 440%.

Οι αναζητήσεις για την Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί, λέει εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού οργανισµού Thomas Cook.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr με πληροφορίες από Καθημερινή