Τουριστικό καλοκαίρι όμοιο με εκείνο του 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει για το 2022, με βάση τις υπάρχουσες προκρατήσεις, ο Φριτς Γιούσεν, διευθύνων σύμβουλος της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η TUI, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της, περισσότερες από 1,4 εκατ. κρατήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου 2021, με τον tour operator να καταγράφει επί του παρόντος 4,1 εκατ. κρατήσεις για την περίοδο από τον χειμώνα του 2021 μέχρι και το καλοκαίρι του 2022.

Nα σημειωθεί ότι η TUI είναι από τους βασικούς τροφοδότες της Σκιάθου και των Σποράδων συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του "θεσσαλικού ΑΕΠ".

Ηδη καταγράφεται ισχυρή ζήτηση, με το 93% των πακέτων του α’ τριμήνου του 2022 να έχει πωληθεί και τη μετάλλαξη Όμικρον σε συνδυασμό με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς τη στρατηγική του ομίλου στο άμεσο μέλλον. Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας, οι αποφάσεις σχετικά με τη χωρητικότητα των αεροσκαφών της εταιρείας επανεξετάζονται και προσαρμόζονται τακτικά και επί του παρόντος η TUI σχεδιάζει ότι η χωρητικότητα για το υπόλοιπο του 2021 και για το 2022 θα κινηθεί σε επίπεδα 60%-80% του 2019.

Για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για το 2022, είναι σαφές, σύμφωνα με την TUI, ότι οι ταξιδιώτες επιλέγουν πακέτα μεγαλύτερης αξίας και είναι περισσότερο διατεθειμένοι να δαπανήσουν πιο πολλά χρήματα για τις διακοπές τους. Ως εκ τούτου, οι τιμές των πακέτων είναι περίπου 15% υψηλότερες σε σχέση με το 2019, το έτος πριν από την υγειονομική κρίση, ενώ για το καλοκαίρι του 2022, οι τιμές είναι υψηλότερες ακόμη και σε ποσοστό 23%.

«Η επιχειρησιακή δραστηριότητα του ομίλου ανέκαμψε. Δημιουργούμε σημαντικές ταμειακές ροές και επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα και πάλι σε πολλές αγορές με τα ξενοδοχεία μας. Το πρόγραμμα του α’ οικονομικού τριμήνου του 2022 έχει σχεδόν πωληθεί, κάτι που σημαίνει ότι επί του παρόντος επιτυγχάνουμε το 69% των επιπέδων προ της πανδημίας. Αναμένουμε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα φτάσει σε μεγάλο βαθμό σε ένα "κανονικό" επίπεδο κρατήσεων», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο CEO της TUI, με την οποία το 2021 ταξίδεψαν 5,4 εκατ. επισκέπτες.

Πάντως, για το 2021 η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Τουρκία και το Μεξικό αναδείχθηκαν στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, με το Μεξικό να επωφελείται ιδιαίτερα από τη ζήτηση που καταγράφηκε από τις ΗΠΑ.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, οι ζημιές προ φόρων και τόκων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 2,48 δισ. ευρώ για το έτος και ήταν μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της περσινής ετήσιας οικονομικής χρήσης, όταν οι ζημιές είχαν ανέλθει σε 3,15 δισ. ευρώ. Οι ταμειακές ροές της TUI ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ το δ’ οικονομικό τρίμηνο του 2021, το οποίο ήταν το δεύτερο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο για τον ταξιδιωτικό κολοσσό. 

Z.H. thessaliaeconomy.gr