Γέρνει ...ανατολικά η Θεσσαλία από τον Μάϊο ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή με χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, να μετακινούνται από Τρίκαλα και Καρδίτσα προς τις Σποράδες, τα παράλια της Μαγνησίας αλλά και τα Λαρισινά παράλια όπου και σε αυτά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται διαρκώς νέες επιχειρήσεις εστίασης.

Αυτή είναι η ...φορά του μεροκάματου κάθε χρόνο τέτοιο καιρό στην θεσσαλική με τις παραλιακές περιοχές να προετοιμάζονται για την θερινή σεζόν όπου θα υποδεχτούν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που πάνε μακρύτερα, βρίσκοντας δουλειά σε κοσμοπολίτικους προορισμούς του Αιγαίου και του Ιονίου. Πάλι καλά που υπάρχει και ο τουρισμός να λέμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος για τις ροές της μισθωτής απασχόλησης "Εργάνη", τον Απρίλιο ήδη, τρεις στις τέσσερις νέες θέσεις απασχόλησης εντοπίστηκαν στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης. Συγκεκριμένα, 52.609 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα καταλύματα, ενώ 23.218 στις δραστηριότητες στις υπηρεσίες εστίασης.

Συνολικά, δηλαδή στα καταλύματα και την εστίαση δημιουργήθηκαν 75.827 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα στη χώρα, την ώρα που το σύνολο των νέων θέσεων απασχόλησης τον ίδιο μήνα ανήλθε 100.246.

Ειδικότερα, το 75% ή των ¾ των νέων θέσεων εργασίας εντοπίζονται στα καταλύματα και στην εστίαση.

Συγκεκριμένα, 24.029 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα επαγγέλματα του  σερβιτόρου, του  τραπεζοκόμου και  του μπάρμαν.

Στο επάγγελμα του μάγειρα εστιατορίων και ξενοδοχείων δημιουργήθηκαν 15.052 νέες θέσεις απασχόλησης.

Στο επάγγελμα της καμαριέρας σε ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν 1226 νέες θέσεις απασχόλησης. 

Οι θέσεις για υπάλληλους υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, ρεσεψιονίστ και γκρουμ έγινα, επίσης, κατά 7.664 περισσότερες τον Απρίλιο. 

Τέλος οι νέες θέσεις εργασίας για τους λαντζέρηδες ανήλθαν σε 6.675.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr