Από τις 5 Αυγούστου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες να κάνουν αίτηση για την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, σύμφωνα με την Καθημερινή. Επίσης, όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Μητράκος, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου. 

Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία τρέχει πλέον αντίστροφα, καθώς ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενεργοποιείται τρεις μήνες από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, που έγινε στις 3 Μαΐου, οι τράπεζες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ετοιμότητα του μηχανισμού να διαχειριστεί τον όγκο των απαιτήσεων, που προαπαιτούμενο έχει τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

Μιλώντας σε ημερίδα για τα «κόκκινα» δάνεια, ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιάννης Μούργελας έκανε λόγο για την ανάγκη δίμηνης ή ακόμη και τρίμηνης παράτασης, προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή από την αρχική φάση ενεργοποίησης της διαδικασίας. «Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων, που μπορεί να οδηγήσουν έως και στην ακύρωση του νόμου», προειδοποίησε. Από την πλευρά του, πάντως, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης υποστήριξε, «και είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο». Ο κ. Κουρμούσης άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στον νόμο, οι οποίες ωστόσο θα προκύψουν στην πράξη και όχι σε αυτήν τη φάση.