Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η αξιολόγηση του στελεχιακού δυναμικού της Tράπεζας Πειραιώς από τη συμβουλευτική εταιρεία Egon Zehnder Λονδίνου, η οποία έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε έως το τέλος Μαΐου να γίνουν και οι αλλαγές στο οργανόγραμμα της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι πρώτοι που αξιολογήθηκαν ήταν τα στελέχη-μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και αναμένονται για ορισμένους από αυτούς αντικαταστάσεις καθώς έχουν ήδη βρεθεί και οι υποψήφιοι για τη στελέχωση των κενών θέσεων.

Με βάση τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερο βάρος ρίχνει τόσο η διοίκηση της τράπεζας όσο και η Egon Zehnder στην αξιολόγηση των στελεχών που εκ των αρμοδιοτήτων τους εμπλέκονται με τις δανειοδοτήσεις και τη διαχείριση των προβληματικών δανείων στο corporate χαρτοφυλάκιο. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης σκανάρουν ουσιαστικά όλα τα εταιρικά δάνεια, από τα οποία προέρχεται μεγάλο τμήμα τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) όσο και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Το δεύτερο κύμα

Κι ενώ ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των στελεχών της Εκτελεστικής Επιτροπής, η διαδικασία αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες στην επόμενη «γενιά» στελεχών, προκειμένου έως το τέλος του μήνα να έχουν τελειώσει τα interviews.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση όλα τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ +1,70% κλήθηκαν από την Egon Zehnder να απαντήσουν σε περίπου 400 ερωτήσεις με αντικείμενο τόσο την εργασιακή τους εμπειρία όσο και ψυχομετρικού τύπου τεστ (συμπεριφοράς, διαχείρισης κρίσεων κ.ά.). Στη δεύτερη φάση (σ.σ. η οποία έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής μόνο για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής), η Egon Zehnder πραγματοποιεί προσωπικές συνεντεύξεις με το κάθε στέλεχος, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος της αξιολόγησης. Η «επόμενη γενιά» στελεχών έχει ήδη απαντήσει στα τεστ και αναμένουν τον κύκλο των προσωπικών συνεντεύξεων.

Στο μεταξύ, η αλλαγή σελίδας στην τράπεζα συνοδεύεται ήδη από αλλαγές στελεχών, με σημαντική θητεία στην Πειραιώς, που δεν σχετίζονται με την αξιολόγηση της Egon Zehnder. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες συγκαταλέγονται η γενική διευθύντρια εταιρικής τραπεζικής Π. Λαζαρίδου και ο γενικός διευθυντής corporate και shipping στα μεγάλα εταιρικά προβληματικά δάνεια Γ. Παπαϊωάννου, η αποχώρηση των οποίων φαίνεται να έχει δρομολογηθεί.

Πρωτοβουλία της διοίκησης

Η πρωτοβουλία της αξιολόγησης ολόκληρου του στελεχιακού δυναμικού της τράπεζας ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου στα στελέχη κατά τις πρώτες συναντήσεις τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ίδιο μοντέλο αξιολόγησης του στελεχιακού δυναμικού είχε ακολουθήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πάλι με την Egon Zehnder, και στη Eurobank, όταν η τράπεζα είχε περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ και στο τιμόνι της ήταν ο Χρήστος Μεγάλου.

Αναστασία Παπαϊωάννου (euro2day.gr)