Αποστολή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας αποτελεί η στήριξη της μικρής και μεσαίας θεσσαλικής επιχείρησης, η επίλυση των προβλημάτων και η όδευση προς την ανάπτυξη όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, του Βόλου, και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο εκ νέου πρόεδρος της Τράπεζας για ακόμη μία τετραετία, κ. Αναστάσιος Λάππας.

Ο ίδιος μίλησε για τις συστημικές τράπεζες και τη διαφορά αυτών από την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενεργειακή κρίση, εκφράζοντας την απογοήτευσή του στους χειρισμούς της Ευρώπης, η οποία δεν έχει μία κατευθυντήρια γραμμή αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού θέματος που επηρεάζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε στην πλειάδα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Εξήγησε ότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δεν άλλαξαν προσανατολισμό, δεν προχώρησαν με εξωστρέφεια, φέρουν ακόμη το βάρος της δεκαετούς κρίσης.

«Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είχαν να κάνουν με την ελληνική, την ντόπια αγορά πήραν τα προβλήματα που είχε η ίδια η κοινωνία με μειώσεις αμοιβών, ανεργία κτλ. Όσες κατάφεραν να επιζήσουν, το έκαναν γιατί έδωσαν προτεραιότητα στην επιβίωση της οικογένειας κι έπειτα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους, όμως αυτό τους δημιούργησε πολλά οικονομικά προβλήματα, βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι από την περίοδο της κρίσης , πολλές από αυτές δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και κάποιες από αυτές παρουσιάζουν υπερβολικές δανειακές συμβάσεις», τόνισε ο κ. Λάππας και εξήγησε ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αποκλείονται με βάση τους κανόνες που τέθηκαν από τις τράπεζες μετά την κρίση κι γι’ αυτό δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν.

Οι επιχειρήσεις σε μας βρίσκουν ανοιχτές πόρτες

Ο κ. Λάππας συνέχισε λέγοντας πως το τραπεζικό σύστημα με όλους αυτούς τους νέους κανόνες έγινε ολιγοπώλιο και πολλές επιχειρήσεις που είναι μεν βιώσιμες έχουν και κάποια δυνατότητα χρηματοδότησης δεν προχωρούν σε αυτή γιατί προσκρούουν στην πολύ μεγάλη διάρκεια των εγκρίσεων.

«Εκεί ασφυκτιούν, γιατί έχουν ανάγκη από κεφάλαια για να κινηθούν και εδώ, εμείς οι Συνεταιριστικές Τράπεζες καλύπτουμε αυτό το κενό σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με την ταχύτητα στην απόφαση, την ευελιξία στους όρους και την πιο ανθρώπινη, λειτουργική, αποτελεσματική, παραγωγική εξυπηρέτηση.

Σε μας αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ανοιχτές πόρτες, όχι μόνο στο κομμάτι της εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών, αλλά και για τα ασφαλιστικά τους, της οικονομίας τους και κυρίως αυτό που δίνουμε εμείς σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι η συμβουλευτική, την οποία δεν τη δίνουν σε αυτό το επίπεδο οι συστημικές τράπεζες, γιατί δεν έχουν την εγγύτητα με τον πελάτη, δεν έχουν και τους ανθρώπους , δεν έχουν τη δυνατότητα της άμεσης προσέγγισης προς το να βάλουν στόχους για να επιλύσουν κάποιο πρόβλημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας τονίζοντας πως με αυτή την ειδοποιό διαφορά η Τράπεζα Θεσσαλίας κερδίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν την ανάγκη να ενισχύσουν τζίρους και να κρατηθούν και να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές.

Ο ίδιος τόνισε πως με τη βοήθεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας ανέκαμψαν ολόκληροι κλάδοι, όπως των λιανικών πωλήσεων, των κατασκευών, των αγροτικών προϊόντων και των εξαγωγών αυτών, με την Τράπεζα να μένει όρθια μέσα στην κρίση χάρη στις δικές της δυνάμεις.

«Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας εάν δεν κατορθώσει να γίνει εργαλείο παρεμβατικό για τη μικρή και τη μεσαία επιχείρηση, για το μικρό και το μεσαίο νοικοκυριό για την κοινωνία της Θεσσαλίας στο βαθμό που θα δίνει ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα και στην ανάπτυξη δεν θα έχουμε επιτύχει στην αποστολή μας. Η αποστολή μας είναι να είμαστε ένας μηχανισμός που θα στηρίζει και θα δίνει διέξοδο στις αποταμιεύσεις των Θεσσαλών και αφετέρου αυτά τα κεφάλαια που μας εμπιστεύονται επενδύονται αποκλειστικά στη Θεσσαλία. Αυτός είναι ο παρεμβατικός μας ρόλος στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας», επεσήμανε ο κ. Λάππας.

Τόνισε δε ότι στη Μαγνησία υπάρχουν 1.500 συνεταίροι, που αποτελούνται πολλές επιχειρήσεις και πολλά φυσικά πρόσωπα. «Προσπαθούμε και μέσα από οργανώσεις επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών ακόμη και των βιομηχάνων να περνάμε το μήνυμα τι μπορούμε να κάνουμε για την κοινωνία της Θεσσαλίας και αυτό κάθε μέρα γίνεται και πιο αποτελεσματικό με σκοπό να κάνουμε τη διαφορά για να έχει διέξοδο πάντα με την Τράπεζα Θεσσαλίας η μικρή και μεσαία επιχείρηση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Δύσκολο σενάριο να κλείσει ξανά η οικονομία

– Η πανδημία θα επηρεάσει την αγορά

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τη στιγμή που η πανδημία καλπάζει, ο κ. Λάππας εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα είναι δύσκολο να παρθεί εκ νέου απόφαση ώστε να κλείσει η οικονομία. Ωστόσο σημείωσε πως η πορεία της πανδημίας αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα στην κανονικότητα της λειτουργίας της κοινωνίας και της αγοράς με τους σώφρονες, όπως είπε χαρακτηριστικά, να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους και να μην βγουν να κάνουν αγορές.

Η Ευρώπη έκανε σφάλματα

Στο άλλο μεγάλο θέμα , αυτό της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Λάππας δήλωσε απογοητευμένος με τη στάση της Ευρώπης, λέγοντας πως έκανε και εξακολουθεί να κάνει μεγάλα σφάλματα, δημιουργώντας στους λαούς ανασφάλεια. Χαρακτήρισε πρωτοφανή αλλά και τεχνητή την ενεργειακή κρίση με την Ευρώπη να μην έχει μία συνεκτική πορεία, αλλά να ακολουθεί πολλούς και διαφορετικούς δρόμους.

» Όταν έχουμε τρεις κατευθύνσεις για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η τεχνητή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και δεν έχουμε μία που αυτό είναι βασικό οικονομικό κομμάτι, νομίζω ότι δεν περπατάμε σε σωστούς δρόμους στην Ευρώπη. Αυτό θα επηρεάσει και τη ζωή μας και τα οικονομικά», είπε.

Συμπλήρωσε τέλος πως «δηλώνω απογοητευμένος για τον τρόπο που βλέπουμε τα θέματα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τα ενεργειακά. Η Ευρώπη έχει ενεργειακό έλλειμμα , δεν έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια και το μεταξύ του άνθρακα και των καθαρών μορφών ενέργειας, που ακόμα δεν έχουν αποκτήσει το μέγεθος που θα έπρεπε για να δώσουν μια ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη , στο ενδιάμεσο καύσιμο που είναι το αέριο, έχουμε πρόβλημα καθώς δεν έχουμε παραγωγικές πηγές και δεν έχουμε στρατηγική για να έχουμε επάρκεια και να έχουμε τη δυνατότητα να «κουμαντάρουμε» τις απαιτήσεις, τις ποσότητές μας σε τιμές για την ασφαλή λειτουργία επιχειρήσεων και κοινωνίας».

thessaliaeconomy.gr