Ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο «καπετάνιος» των ελληνικών τραπεζών, ο «ναυπηγός» που έκτισε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών.

Επί 40 σχεδόν χρόνια κράτησε γερά το τιμόνι της Alpha Bank, διορατικός και καινοτόμος έδωσε τον τόνο σε πολλές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως το 1973, και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να την μετατρέψει σε μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας.

Εξάλλου η Τράπεζα Πίστεως ήταν δημιούργημα της οικογένειας Κωστόπουλου. Το 1879 ένας δαιμόνιος έμπορος υφασμάτων, ο Γιάννης Κωστόπουλος, ίδρυσε στην Καλαμάτα μία εμπορική εταιρεία που το 1918 μετονομάστηκε σε Τράπεζα Καλαμών, που ήταν μία από τις πρώτες εμπορικές τράπεζες της μικρής ακόμα Ελλάδας.

Το 1924 η τράπεζα ήρθε στην Αθήνα, και μετονομάστηκε σε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστης. Και το 1972, μετά από δεκαετίες εξέλιξης προέκυψε η Τράπεζα Πίστεως, η οποία μετονομάστηκε φορά σε Alpha Bank το 1994.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος ο ευπατρίδης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σπούδασε ναυπηγός. Ωστόσο έκανε πράξη το όραμα του να «κτίσει» ένα γερό τραπεζικό σκαρί, που να αντέχει σε κρίσεις, αλλά και να χαράζει το δρόμο της καινοτομίας.

Αναδιάρθρωσε την τράπεζα εκ βάθρων, εκμεταλλεύτηκε την κρατικοποίηση της Ιονικής και της Εμπορικής Τράπεζας και δημιούργησε έναν ισχυρό τραπεζικό οργανισμό, από τους σημαντικότερους παίκτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το 1988 δημιούργησε την ιστιοπλοϊκή ομάδα της Ωκυάλου, η οποία κατέκτησε τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης, και το 1994 δημιούργησε την Alpha Sailing Team, η οποία λειτουργεί και σχολές ιστιοπλοΐας.

Ήταν όμως και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης, ανεκτίμητης αξίας. Το πάθος του για την τέχνη αποτυπώνεται και στη δημιουργία της νομισματικής συλλογής της Alpha Bank, που είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεθνώς και περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 νομίσματα από όλο τον αρχαίο κόσμο.

Μαζί με τον αείμνηστο Θεόδωρο Καρατζά, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, οραματίστηκε με την αυγή της νέας χιλιετίας, τη δημιουργία ενός τραπεζικού γίγαντα με τη συνένωση της Alpha με την Εθνική, ένα σχέδιο που δεν προχώρησε ποτέ. Όμως και το επόμενο όραμα αυτό της συνένωσης της Alpha με την Eurobank επίσης ναυάγησε.

O κ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τις 23/2/2005 ήταν Εκτελεστικός Πρόεδρος. Το 2014 αποχώρησε από την τράπεζα.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος απέκτησε δύο παιδιά. Τη Δάφνη, παιδί της σχέσης του με τη θυγατέρα του βιομήχανου Μουζάκη. Η Δάφνη έχει κληρονομήσει το πάθος του πατέρα της για την τέχνη, καθώς είναι ζωγράφος, αλλά και για την ιστιοπλοΐα.

Έφη Καραγιώργου