Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης έχει πλέον ποσοστό άνω του 5% στην τράπεζα Πειραιώς. Η είδηση γνωστοποιήθηκε με δυο ανακοινώσεις της τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες: Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των μετοχών. Κατόπιν γνωστοποίησης στις 12 Ιουνίου, ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα ποσοστό 5,1472% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο κ. Μυστακίδης, με βάση το ποσοστό που ελέγχει, θα διεκδικήσει θέση στο Δ.Σ. της τράπεζας.

Πηγές της αγοράς σημείωναν πάντως ότι, η αύξηση της συμμετοχής του επιχειρηματία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Πειραιώς και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

Η πορεία του

O Αριστοτέλης Μυστακίδης, 57 ετών, χαρακτηρίζεται από τους Financial Times ως μια από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην παγκόσμια αγορά χαλκού. Είναι γνωστός σε όλους απλά ως "Τέλης" ή ο "Βασιλιάς του Χαλκού". Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μυστακίδης είναι κυρίαρχος στην αγορά χαλκού. Έχει αγοράσει και πουλήσει τόσο χαλκό, που "φτάνει να προμηθεύσει κάθε εργοστάσιο στις ΗΠΑ δύο φορές", αναφέρει το πρακτορείο. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μυστακίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο υδροβιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη.

Έφυγε τελικά στην Αγγλία ως οικότροφος σε σχολείο στο Έσεξ, προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στο LSE. O Μυστακίδης ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill, όπου ήταν trader μη σιδηρούχων μετάλλων και στη συνέχεια μετέβη στην March Rich το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, τόσο για τις συναλλαγές, όσο και για τις εξορύξεις.

Έγινε πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας (ένας από τους μεγαλύτερος μετόχους της Glencore). Ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία.

Z.H.