Ο ιταλικός όμιλος Unicredit προχωράει σε στρατηγική συνεργασία με την Alpha Bank, υποβάλλοντας πρόταση εξαγοράς του ποσοστού 9% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Η συμφωνία συνοδεύεται με τη δέσμευση του ιταλικού ομίλου να αγοράσει κατ’ ελάχιστο ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank σε διάστημα 24 μηνών, εάν το ΤΧΣ δεν αποδεχθεί την πρόταση. Επίσης περιλαμβάνει την εξαγορά του 90,1% της θυγατρικής της Alpha Bank στη Ρουμανία και τη συγχώνευση των δύο δραστηριοτήτων στην τοπική αγορά, καθώς και την εξαγορά του 51% της Alpha Life, της ασφαλιστικής εταιρείας που ελέγχει ο όμιλος της Alpha στην Ελλάδα, και εμπορική συνεργασία των δύο μερών στην Ελλάδα στα προϊόντα διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση στρατηγικού εταίρου στον τραπεζικό κλάδο έπειτα από 17 χρόνια –οι τελευταίες ήταν το 2000 με τη μερική εξαγορά μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole, που οδήγησε το 2006 στην πλήρη εξαγορά της και το 2005 με την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale–, που σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank «σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και παράλληλα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Alpha Bank».

Η πρόταση εξαγοράς υποβλήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στη διοίκηση του ΤΧΣ, το οποίο σε ανακοίνωσή του χθες καλωσόρισε τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της Unicredit, «επικροτώντας», όπως σημειώνει, τη «συγχώνευση των εργασιών τους στη Ρουμανία και τη στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα». Η πρόταση υποβλήθηκε λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη S&P, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κυοφορούνταν από το καλοκαίρι με συστηματικές επαφές της διοίκησης της Alpha Bank και επισφραγίστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Unicredit, Αντρέα Ορσελ την περασμένη εβδομάδα. Οπως σημειώνει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, «η αποδοχή της οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, καθιστώντας την Alpha Bank τη μόνη τράπεζα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή στρατηγικού πρωταρχικού επενδυτή στο κεφάλαιό της».

Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη «καλωσόρισε την απόφαση της Unicredit να επενδύσει στην Alpha Bank», επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έπειτα από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου». Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο διοικητής της ΤΤΕ Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας από την πλευρά του ότι «αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η συναλλαγή αυτή θα έχει επιπλέον οφέλη, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπολοίπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, προσελκύοντας ενδεχομένως και άλλους στρατηγικούς (industrial) επενδυτές, μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η συμφωνία Alpha - Unicredit και η διαδικασία δεν ματαιώνει τον σχεδιασμό για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει δρομολογηθεί με τη διάθεση ποσοστού από 15% έως 25% (20% ±5%). Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών και για την Εθνική, για την οποία έχει ήδη εκδηλωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το τίμημα

Το προσφερόμενο τίμημα δεν έγινε γνωστό καθώς, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΤΧΣ, «τα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους της προσφοράς είναι εμπιστευτικά και οποιαδήποτε πληροφόρηση απαιτεί τη συναίνεση των μερών». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Καθημερινής», η προσφορά ενσωματώνει μικρό premium, της τάξης του 5% σε σχέση με το κλείσιμο της τιμής της μετοχής της Alpha την Παρασκευή, στο 1,27 ευρώ, που οδηγεί σε τιμή κοντά στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση το προσφερόμενο premium, το ποσό που προτίθεται να επενδύσει η Unicredit διαμορφώνεται κατ’ αρχάς στα 282 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ, σημειώνει η ανακοίνωση, «θα εξετάσει μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, που θα διοριστούν σύμφωνα με τον νόμο του ΤΧΣ, την προσφορά στo πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης, η οποία θεωρείται ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία». Αντίστοιχα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισε ότι «η σκυτάλη περνάει τώρα στο ΤΧΣ, το οποίο θα προχωρήσει με βάση το καταστατικό του και τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται».

Η επιλογή του χρηματοοικονομικού συμβούλου θα γίνει εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια το Ταμείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον ιταλικό όμιλο, επιδιώκοντας τη βελτίωση του τιμήματος, πρακτική που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Eurobank, οδηγώντας στην αύξηση της προσφερόμενης τιμής. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ενδέχεται να προκύψει βελτίωση του προσφερόμενου τιμήματος, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει, δηλαδή την πρόσκληση και σε άλλους επενδυτές να αγοράσουν ποσοστό στην Alpha Bank.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Unicredit δεν έγιναν ανακοινώσεις ως προς το ύψος του τιμήματος, καθώς, όπως άλλωστε δήλωσε ο CEO της Αντρέα Ορσελ σε ενημέρωση των επενδυτών που ακολούθησε την ανακοίνωση της συνεργασίας, δεν επιθυμεί «να λειτουργήσει κερδοσκοπικά γύρω από την πορεία της μετοχής». Μετά τα σενάρια πάντως που αναπτύχθηκαν σε σχέση με το premium που έδωσε ο ιταλικός όμιλος, η μετοχή της Alpha Bank τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Οπως προβλέπει άλλωστε η συμφωνία, στην περίπτωση που η προσφορά της Unicredit δεν ανακηρυχθεί προτιμητέα, η ιταλική τράπεζα δεσμεύεται να αγοράσει, εντός 24 μηνών, μέσω του ταμπλό του Χ.Α., ποσοστό μετοχών της Alpha Bank που αναλογεί στο προσυμφωνημένο ποσό το οποίο πρόκειται να επενδύσει. Το ποσοστό βάσει της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 5%, επισφραγίζοντας την πρόθεση του ιταλικού ομίλου να αναπτύξει σχέση στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Ψάλτης σε ερώτηση αναλυτών, «η συνεργασία με τη Unicredit ενδυναμώνει τη θέση και την επιχειρηματολογία της Alpha στη συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για την έγκριση της διανομής μερίσματος, όπου παραμένει ο στόχος διανομής από τη χρήση του 2023».

Ευγενία Τζωρτζη, Καθημερινή