Τέτοια λαχτάρα στις τράπεζες δεν είχε επιφυλάξει ποτέ το Ελληνικό κράτος, όπως συνέβη με τους απανωτούς ελέγχους στις 7 και 8 Νοεμβρίου στα κεντρικά γραφεία των συστημικών τραπεζών στους οποίους ενεπλάκησαν συνολικά 80 ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.).

Φίλος της στήλης από την Αθήνα, που έμαθε από πρώτο χέρι τα γεγονότα σε μία από αυτές, τα περιέγραψε στο thessaliaeconomy.gr με την δέουσα γλαφυρότητα.

Οι δέκα ελεγκτές που εμφανίστηκαν στην κεντρική είσοδο της τράπεζας, λίγο μετά τις 8 το πρωί, απαίτησαν από το εμβρόντητο προσωπικό ασφαλείας που επιτηρεί την είσοδο του μεγάρου και διεκπεραιώνει τα ραντεβού συνοδεύοντας τους επισκέπτες, να μείνει μακριά από τηλέφωνα και κουμπιά και να μην ειδοποιήσει κανέναν στους πάνω ορόφους. Οι υπάλληλοι υπάκουσαν χωρίς αντιρρήσεις.

Ακολούθως ζήτησαν ένα άτομο να συνοδέψει τρεις από τους συναδέλφους τους στον 7ο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς τόσο το ασανσέρ όσο και οι πόρτες ανοίγουν με μαγνητική κάρτα. Οι υπόλοιποι επτά έμειναν στην είσοδο για να συνεχίσουν να επιτηρούν τους κάτω ώστε να μην ειδοποιήσουν την διοίκηση ότι ο έλεγχος βρίσκεται εντός των τειχών.

Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Οι άνθρωποι της Επιτροπής Ανταγωνισμού βγαίνοντας από το ασανσέρ του 7ου ορόφου, χτύπησαν το κουδούνι του CEO. Μία από τις γραμματείς άνοιξε την πόρτα αντικρίζοντας με δέος τους επισκέπτες να κρατούν τις ταυτότητες στο χέρι και να ενημερώνουν ότι διεξάγεται έλεγχος. Μπαίνοντας στον προθάλαμο ζήτησαν αμέσως από τους παριστάμενους να απομακρυνθούν από τους υπολογιστές και κατευθύνθηκαν στο γραφείο του επικεφαλής της τράπεζας ο οποίος έπαιρνε από τα χέρια τους, με το στόμα ανοιχτό, τη γραπτή εντολή έρευνας για “τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές”.

Οι ίδιοι απαίτησαν να απομακρυνθεί άμεσα από τον P.C. του και να ανοίξει τον χαρτοφύλακά του για να δουν αν υπάρχει φορητός υπολογιστής. Εκείνος υπάκουσε και κινήθηκε προς την έξοδο παίρνοντας και το τηλέφωνό του. “Παρακαλούμε αφήστε το κινητό σας” τον πρόσταξε ο ένας από τους τρεις. Ο CEO διαμαρτυρήθηκε αλλά του εξήγησαν ότι μέχρι να αντιγράψουν τα στοιχεία που θέλουν, έχει δικαίωμα απλώς να απαντήσει στο κινητό του αν τον καλέσουν και αυτό μόνο με ανοιχτή ακρόαση.

Σε λίγο κατέφτασαν και οι δικηγόροι της τράπεζας, όμως το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να επιτηρούν σιωπηλοί την διαδικασία του ελέγχου. 

Τα στικάκια πήραν φωτιά αντιγράφοντας τα πάντα. Καταγράφηκαν επίσης όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα συρτάρια των γραφείων, ενώ φωτογραφήθηκαν ακόμα και τα post it, τα κίτρινα χαρτάκια με τις σημειώσεις, που βρέθηκαν κολλημένα στους υπολογιστές της γραμματείας.

Μπόλικο το υλικό που συνέλεξαν, με τεράστιο ενδιαφέρον. Χαρά σε αυτόν που το έχει...  

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr