«Xαστούκι», για τις fast track αδειοδοτήσεις σε θέματα σημαντικά για την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζει η εφημερίδα Καθημερινή στο σημερινό της φύλλο, την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηαρκλής. Ως γνωστόν το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, κάνοντας δεκτή την προσφυγή δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακύρωσε τις αποφάσεις με τις οποίες τροποποιήθηκαν –με απόφαση υπηρεσιακών στελεχών– οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας στον Βόλο ως προς δύο πτυχές τους. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς οι επιπτώσεις από την πολιτεία, ενώ παρακάμφθηκε η διαδικασία διαβούλευσης με το κοινό. Η προσφυγή ασκήθηκε από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και το Πανελλήνιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων το 2017. Αφορούσε απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπ. Περιβάλλοντος με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας (εγκρίθηκαν πρώτη φορά το 2014). Μέχρι την εξέταση της υπόθεσης η ίδια υπηρεσία εξέδωσε νέα απόφαση τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων (2021), που συμπεριελήφθη στην απόφαση του δικαστηρίου.

Το ΣΤΕ έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των δύο οργανώσεων και ακύρωσε δύο πτυχές της περιβαλλοντικής αδειοδότησης: την άδεια μεταφοράς περίπου 25.000 τόνων απορριμματογενούς καυσίμου (RDF) τον μήνα μέσω πλοίων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Και την παρέκκλιση που είχε δοθεί στις εκπομπές ολικού οργανικού άνθρακα (TOC), οι οποίες ωστόσο διευκρινιζόταν ότι δεν σχετίζονται με την καύση RDF, αλλά διαφορετικών τύπων αργίλου από το ορυχείο της εταιρείας στο Σέσκλο. Εμμέσως πλην σαφώς, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αδειοδότηση της εταιρείας στα συγκεκριμένα δύο θέματα. «Η διοίκηση οφείλει να αιτιολογήσει το ουσιώδες ή μη της παρέκκλισης και της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων βάσει κριτηρίων στα οποία περιλαμβάνεται η επιρροή των αυξημένων ορίων εκπομπών στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Προς τούτο δεν αρκεί η απλή διαπίστωση ότι η αύξηση των ορίων εκπομπής TOC δεν προέρχεται από τη συναποτέφρωση αποβλήτων», αναφέρει.

«Η απόφαση αυτή του ΣΤΕ είναι καρπός των αγώνων του βολιώτικου λαού, των φορέων του και της επιστημονικής κοινότητας, που με τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, τις μελέτες και τη συνεργασία τους ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου», ανέφερε ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Από πλευράς της ΑΓΕΤ Ηρακλής δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. Στελέχη της εταιρείας εκτίμησαν, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι οι λόγοι ακύρωσης είναι τυπικοί και όχι ουσιαστικοί. Σημείωσαν ότι ήδη διερευνάται η μεταφορά RDF οδικώς μέχρι να κατατεθεί η απαιτούμενη μελέτη για τις θαλάσσιες μεταφορές, ενώ η παρέκκλιση από τις οριακές τιμές του TOC δεν αξιοποιήθηκε, καθώς τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε άργιλος από το συγκεκριμένο ορυχείο.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Λιαλιό, Καθημερινή).