Οι προεκλογικές διαδικασίες έχουν εκκινήσει άτυπα εν όψει της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου - Ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα για το χρίσμα του προέδρου

Τον 33ο πρόεδρο στα 117 χρόνια ζωής του αναζητεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με τις προεκλογικές διαδικασίες εν όψει της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης του Ιουνίου να έχουν ατύπως εκκινήσει. Το 2024 είναι εκλογική χρονιά για τον κορυφαίο Σύνδεσμο εκπροσώπησης των εργοδοτών καθώς με βάση το καταστατικό του οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης διεξάγονται ανά δύο έτη. 

Εχοντας διαδεχθεί τον κ. Θεόδωρο Φέσσα (Quest) το 2020 σηματοδότησε την επάνοδο – μετά από έξι χρόνια – της βιομηχανίας στο ανώτατο αξίωμα του ιστορικού Συνδέσμου. Οι τρεις θητείες Φέσσα στη θέση του προέδρου μπορεί αφενός να εξυπηρέτησαν τις ανάγκες για το άνοιγμα του πάλαι ποτέ δυσκίνητου και αρκετά αρτηριοσκληρωτικού club των βιομηχάνων προς τις νέες τεχνολογίες, συνοδεύτηκαν αφετέρου με αρκετή γκρίνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2017 στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του κ. Φέσσα ιδρύθηκε η «Ελληνική Παραγωγή» από σημαντική μερίδα μεταποιητικών επιχειρήσεων με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο (Βιοχάλκο). Πρωτοβουλία η οποία στους επιχειρηματικούς κύκλους σχολιάστηκε και ως κίνηση δυσαρέσκειας απέναντι στον τότε ΣΕΒ, ο οποίος είχε αφήσει στην άκρη τα θέματα της βιομηχανίας. 

Το κίνημα των «startup» 

Η εκλογή του κ. Παπαλεξόπουλου χαρακτηρίστηκε από κορυφαία στελέχη της επιχειρήσεων και ως αποκατάσταση της τάξης στον Σύνδεσμο. Η βιομηχανία βγήκε ξανά στο προσκήνιο προβάλλοντας ταυτόχρονα το τεράστιο κίνημα των «startup» και άλλων επιχειρήσεων από τον χώρο της τεχνολογίας αλλά σε συνδυασμό με τις παραγωγικές εταιρείες που αφήνουν μεγαλύτερη υπεραξία στη χώρα. 

Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ έτυχε να αναλάβει τα ηνία του οργανισμού σε μία ιδιαίτερη δύσκολη και πρωτόγνωρη εποχή για την Ελλάδα και τον κόσμο συνολικά. Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στη λειτουργία των επιχειρήσεων ήταν μία πρόκληση η οποία δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί. 

Στα τέσσερα χρόνια θητείας Παπαλεξόπουλου ο ΣΕΒ κλήθηκε επίσης να αντιμετωπίσει τις τεράστιες γεωπολιτικές αναταραχές με τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και της ύφεσης. 

Ο κ. Παπαλεξόπουλος φέρεται να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς τις προθέσεις του για τη διεκδίκηση ή όχι της ανανέωσης της θητείας του στα ηνία του Συνδέσμου. Ανθρωποι που είναι στο περιβάλλον του, λένε πως ζυγίζει τις επιχειρηματικές του υποχρεώσεις με τις αντίστοιχες στα κοινά. 

Ακόμα και στο ενδεχόμενο λήψης μιας απόφασης να μην κατέλθει στις εκλογές του Ιουνίου για το χρίσμα του προέδρου, όλα δείχνουν πως στον ΣΕΒ η διάδοχη κατάσταση θα προέρχεται πάλι από τον χώρο της βιομηχανίας. 

Στην κούρσα διαδοχής 

Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία με την πολυσχιδή δραστηριότητα σε κλάδους της οικονομίας κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνων σύμβουλος στην Bespoke SGA Holdings) να σκέφτεται τη συμμετοχή του στην κούρσα διαδοχής του Συνδέσμου. Ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ είχε και στο παρελθόν θέσει τον εαυτό του στις υπηρεσίες του ανώτατου αξιώματος του Συνδέσμου, το 2012 και το 2014. Λέγεται πως το 2012 υπαναχώρησε στην επιθυμία του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου για την τρίτη θητεία του αλλά και το 2014 φέρεται να έκανε πίσω προς χάριν των αναγκών του ανοίγματος του ΣΕΒ προς τη νέα οικονομία (Φέσσας). Ως γνωστόν, τα όργανα διοίκησης του οργάνου εκπροσώπησης των εργοδοτών συναινούν σε μία υποψηφιότητα προέδρου. 

Και ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο φέρεται επίσης διατεθειμένο να διεκδικήσει τη θέση προέδρου, είναι η κυρία Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle. 

Το ενδεχόμενο συναίνεσης των οργάνων διοίκησης του ΣΕΒ στο πρόσωπο μιας γυναίκας βιομηχάνου στη θέση του προέδρου θα σηματοδοτήσει μία τεράστια μεταρρυθμιστική κίνηση για τις δομές οργάνωσης και λειτουργίας του υπεραιωνόβιου οργανισμού. Η ίδια είναι γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, ενώ είναι επικεφαλής της Επιτροπής του Συνδέσμου για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Ολα δείχνουν πως η τελική απόφαση για τον ή τη νέα πρόεδρο του ΣΕΒ έχει αρκετό παρασκήνιο. Δεν αναμένεται δε να ληφθεί πριν τον Μάιο.

Χρήστος Κολώνας ΤοΒήμα