Άνοδο τζίρου της τάξης του 17,7% κατέγραψε η Κρόνος Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και το εμπόριο κονσερβοποιημένων οπωροκηπευτικών.

Από την άλλη πλευρά, η μικρή αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας της χρήσης 2020 (και η πτώση των καθαρών), παρά τη σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών, οφείλεται στη συνέχιση της μείωσης των τιμών διάθεσης των προϊόντων που παρατηρήθηκε, η οποία οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου.

H εταιρεία εδρεύει στο νομό Πέλλας και ανήκει στον Λαρισαίο επιχειρηματία Ελευθέριο Σαΐτη, με πρόεδρο και CEO την Νάντια Σαϊτη. Στη ευρύτερη οικογένεια του Ελευθέριου Σαϊτη ανήκει και η ομοειδής Intercomm foods η οποία εδρεύει στη Λάρισα και έχει ως επικεφαλής τον Στέργιο Τσαγκούλη, ο οποίος είναι γαμπρός του.

Από πλευράς παραγωγικής δραστηριότητας, η χρήση της ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. το 2020 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2019, λόγω ύπαρξης επαρκούς ποσότητας πρώτης ύλης ροδάκινου. Συγκεκριμένα, το 2020 η παραγωγή της ήταν περίπου στα 2.335.000 χ/τια 24x1 από 2.165.000 το 2019, για το σύνολο της κομπόστας βερίκοκου, ροδάκινου, Fruit Cocktail, και αχλαδιού, χωρίς να αναφερθεί η παραγωγή σε πουρέ (15.257 βαρέλια) και σε ασηπτική συσκευασία (6.061 βαρέλια).

Η παραγωγή του 2020 ενισχύθηκε με την παραγωγή νέων προϊόντων, ροδακίνου, και Fruit Cocktail σε πλαστικό κουπάκι, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία της γραμμής παραγωγής plastic cups.

Επενδύσεις

Πέρυσι, ολοκληρώθηκε, σε ποσοστό άνω του 50%, η επένδυση που υλοποιεί η εταιρεία (στο πλαίσιο του αναπτυξιακού Ν.4399/2016) και αφορά σε κτιριακές εγκαταστάσεις και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ τη φετινή χρονιά ολοκληρώνονται οι επενδυτικές δράσεις.

Παράλληλα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους €4,974 εκατ., το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 2020 (Μέτρο 4.2.1).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στη μετατροπή μεγάλου μέρους των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα και το κόστος της χρηματοδότησης να είναι από τα χαμηλότερα, αλλά και να έχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη διασφάλιση της ρευστότητάς της.

Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαιτέρως, ότι, η εταιρεία μπόρεσε να εξασφαλίσει από τις τράπεζες την απαιτούμενη χρηματοδότηση και μάλιστα, με ευνοϊκούς όρους σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι, "οι περισσότεροι των ανταγωνιστών έχουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 50%". Για τη φετινή χρονιά, η κατάσταση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η εταιρεία με την πρώτη ύλη (φρούτα), εξ αιτίας προβλημάτων παγετού και χαλαζοπτώσεων, αλλά και εξ’ αιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας της covid-19 και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι δύσκολη. Παρόλα αυτά, η διοίκηση αισιοδοξεί ότι, η χρήση του 2021 θα εξελιχθεί ομαλά. Στο α’ εξάμηνο υπήρχε αύξηση 10% στη ζήτηση προϊόντων κομπόστας.

Αυξημένα κρούσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. στο θέμα του Covid - 19 αποτέλεσε ξανά αντικείμενο δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων της. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι της "Κρόνος" είναι όλοι ασυμπτωματικοί και ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Αναφορικά με θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, η εταιρεία δεν εμφανίζει εξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές. Οι κανόνες συνεργασίας (κυρίως η πληρωμή μετρητοίς) με τους προμηθευτές εξασφαλίζει στην εταιρεία ανταγωνιστικές τιμές, εναλλακτικές επιλογές, ευελιξία και ποιότητα αγαθών. Η εταιρεία συνηθίζει, ιδιαίτερα με τους σημαντικούς προμηθευτές, να επικυρώνει γραπτώς τις συμφωνίες συνεργασίας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι προοπτικές του κλάδου είναι ευοίωνες παρά την οικονομική κρίση, προσθέτοντας ότι, "τα προϊόντα της εταιρείας έχουν εξαντλήσει τα όρια ελαστικότητας, οπότε κατά τη γνώμη μας, το αναμενόμενο είναι αύξηση του τζίρου μεσοπρόθεσμα".

Για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, ένας από τους κινδύνους που υπάρχει, αφορά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που μπορεί απρόοπτα να εμφανισθούν.

Τζίρος (σε χιλ. ευρώ)

2020: 58.885

2019: 50.028

Μεταβολή: 17,7%

Μικτό αποτέλεσμα

2020: 9.912

2019: 9.810

Μεταβολή: 1,05%

Κέρδη προ φόρων

2020: 1.953

2019: 1.930

Μεταβολή: 1,19%

Κέρδη μετά φόρων

2020: 1.286

2019: 1.421

Μεταβολή: (9,5%)

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Μάκη Αποστόλου FnB)